Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Spotkanie przy yerba maté: Rytuał podczas nowych znajomości

14. 6. 2019 2 minuty czytania
Yerba maté z lodem, Yerba maté mochito, Maté Latté… Podczas spaceru po każdym większym mieście wydaje się, że tradycyjny napój południowoamerykańskich Indian uwalnia z kawiarenek i restauracyjnych ogródków produkty kupieckie z osłodzonymi bąbelkami.

Oczywiście podoba nam się pomysł zdrowego letniego orzeźwienia. Jednak zanim wpadniecie w wir wszystkich topowych wynalazków maté, przygotujcie ją sobie sami. W prosty sposób dowiecie się jak należy się nią delektować i być może na zawsze zakochacie się w rytuale jaj picia.

Sposób południowoamerykański, bardzo delikatne postępowanie

Tradycyjny sposób przygotowania wymaga użycia wysuszonej tykwy – kalabasy oraz słomki zakończonej sitkiem - bombilli. Do kalabasy wsypujemy 2-3 łyżeczki Yerba maté, zakrywamy otwór dłonią i obracamy ją dnem do góry a następnie kilkakrotnie delikatnie nią potrząsamy.

Drobne listki osadzają się na ściankach kalebasy, co zmniejsza ryzyko zapchania się bombilli. Nachylamy kalebasę (pod kątem około 45 stopni), wkładamy do niej bombillę i dopiero wtedy zalewamy Yerba Maté gorącą wodą.

Tradycja nakazuje najpierw użyć wody o temperaturze 50 ºC (tylko tyle żeby przykrył suche listki) a następnie dopełnić wodą o temperaturze 80 ºC. Po wypiciu zawartości można ponownie dolać wody do kalabasy. Potrząsnąć, nie mieszać!

Wspólne obcowanie cementuje przyjaźń

Celebrowanie picia Yerba maté rządzi się swoimi prawami. Od Was jednak zależy, jak się w Waszym otoczeniu przyjmą. Ich podstawą jest zawsze picie napoju w grupie. Indianie z plemienia Guarani, którzy zapoczątkowali ten rytuał, spotykali się przy Maté w kręgu rodziny, dla uczczenia odwiedzających lub zawarcia przyjaźni z sąsiednimi plemionami.

Tak zwany rytuał zjednoczenia prowadzi celebrans – mistrz. Napełnioną kalebasę z jedną bombillą podaje pierwszemu z gości. Ten powinien pierwszy łyk poświęcić św. Tomaszowi i wypluć go na ziemię. Następnie wypija napój aż do dna i zwraca kalabasę mistrzowi, który napełnia ją wodą i podaje sąsiadowi z prawej strony.

Jak to wygląda w większej grupie, nie można jednoznacznie określić. Niektóre źródła mówią o podawaniu kalebasy „na przestrzał”, w innych doczytamy się o kierunku ruchu wskazówek zegara. Kolejności podawania jednak nie wolno zmieniać.

Główną zasadą jest, że wszyscy używają jednej wspólnej kalebasy z jedną bombillą. Podobnie jak w przypadku palenia fajki wodnej, w ten sposób wzmacnia się poczucie przynależności.

Osoba, która nie chce brać już udziału w rytuale, zwraca kalebasę celebransowi z podziękowaniem. Gdy ostatni uczestnik podziękuje za Yerba maté, ceremonię uznaje się za zakończoną. Kalebasę można napełniać wodą 10-20 razy.

Listki pozostające po zakończeniu rytuału w kalabasie powinny być ofiarowane Matce ziemi, czyli rozsypane na polu lub w ogrodzie ewentualnie spalone.

Unikajmy niezręczności

Gdy zostaniemy zaproszeni na grupowe spotkanie przy Yerba maté, bądźmy przygotowani. Przedstawiamy kilka porad dotyczących tego, co należy lub nie należy robić.

  • Nie szydźmy ze wspólnego kubka i słomki. Dzieląc się nimi, potwierdzamy przyjaźń i pewną intymność, którą odczuwamy we wspólnocie.
  • Nie zwracajmy opróżnionej w połowie kalebasy. Rytuał wymaga wypicia maté aż do dna.
  • Nie wstydźmy się siorbać. Picie napoju za pośrednictwem bombilli nieuchronnie niesie za sobą odgłosy chlipania. Absolutnie należą one do ceremoniału i nie są powodem do naśmiewania się z nich.
  • Nie mieszamy Yerba maté w kalebasie. Gdy przypadkowo bombilla się zapcha, co zdarza czasami, zwracamy kalebasę celebransowi.
  • Nie słodzimy Yerba maté ani nie czekamy aż wystygnie. W jakiej formie napój otrzymamy, w takiej go pijemy.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »