

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - czarna herbata
Ogrody herbaciane Assam mają specjalną strefę czasową, a to z czasów brytyjskiej kolonizacji. Aby miejscowi chłopi nie zapominali na wcześniejszy świt i byli zawsze gotowi wcześnie rano iść do pracy. Tea Garden Time lub Bagantime jest przesunięty do przodu o jedną godzinę. Spróbuj röwnież ugospodarować sobie godzinkę dla wysokiej jakości czarnej herbaty. Assam z Mokalbari to absolutny lider i na twoją uwagę zdecydowanie zasługuje.
Skład
Czarna herbata Assam FTGOP 1 Mokalbari 100%Napar i smak herbaty
Jest to naprawdę bardzo czarna herbata, która zawiera niewielką ilość teiny i jest minimalnie gorzka. Można się w niej zakochać od pierwszego smaku. Zadowala również czysty napar koloru miedzi i atrakcyjny owocowy aromat. Na podniebieniu czuje się naturalną świeżość z pikantnym zakończeniem i owocowym posmakiem.
Pochodzenie herbaty
Ta herbata z drugiego zbioru ma piękne długie liście z wieloma złotymi tipsami, które nadają naparowi wysoką jakość i wyśmienitą delikatność. Assam FTGOP 1 "Mokalbari" jest uprawiana w Dibrugarh, która leży w regionie Assam w północno-wschodniej części Indii. Mokalbari jest jednym z najlepszych indyjskich ogrodów herbacianych. Jak ustalono, nazwa ogrodu pochodzi od słów - Mokalo znaczy wysoki bambus, Bari - ogród. Brytyjscy kolonizatorzy w drugiej połowie 19 wieku odkryli, że ziemia wokół rzeki Brahmaputry jest niezwykle płodna. Doświadczeni plantatorzy wokół Mokalbari wytypowali miejsce najlepsze do założenia ogrodów herbacianych, wykorzenili bambusowych gaje i zasadzili pierwsze rośliny herbaty. Od 1876 roku ogród Mokalbari Tea Estate produkuje wyśmienitą herbatę z silnym aromatem i przyjemnym słodkim smakiem. Podobnej nie znajdziesz nigdzie.
Przetwórstwo chińskich liści herbaty (Camellia sinensis) jest podobne do grodów znajdujących się w innych częściach Assam. Po zbiorze liście są pozostawione do zwiędnięcia i fermentacji. Są one rozmieszczone na cienkich warstwach i pozostawione w warunkach kontrolowanej wilgotności i temperaturze (zazwyczaj około 28 ° C). Podczas tego procesu dochodzi do naturalnego utleniania enzymów i dzięki temu rodzi się podkreślenie smaku i aromatu herbaty, która zmienia się z zielonej na czarną. Suszeniem gorącym powietrzem cały proces jest zakończony. Ostatni etap produkcji jest bardzo ważny i wymaga bardzo wielkiej ostrożności, zbyt wysoka temperatura może zepsuć cały plon. Herbata wówczas ma niepożądany smak karmelu.
Tea TFGOP 1 oznacza, że chodzi o Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, czyli rodzaj najwyższej jakości herbaty, która należy do cenionych odmian.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - czarna herbata

ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - czarna herbata
