

CYNAMON CEJLOŃSKI BIO
Cynamon nie jest tylko doskonałą przyprawą, ale również cennym składnikiem w leczeniu różnych schorzeń. Pierwsze zmianki o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie pochodzą sprzed 6000 lat. Używano go w Chinach, istnieją doniesienia o „leczeniu cynamonem“ ze starożytnego Egiptu i Grecji. U nas jest znany od XV wieku. W Stanach Zjednoczonych cynamon jest dziś wyjątkowo popularny jako suplement diety. Najlepiej użyć go do koktajli, gorących napojów lub deserów.
Skład
Cynamon BIO 100%Napar i smak herbaty
Prawdziwy cynamon ma łagodny, słodki i delikatny smak. Jego aromat jest typowy i łatwy do rozpoznania. Jeśli cynamon zaleje się gorącą wodą, uzyskamy jasny i aromatyczny trunek. Częściej jednak używa się go do doprawiania napojów, w tym herbat.
Warto go spróbować w połączeniu z herbatą imbirową, czarną herbatą z mlekiem lub z zielonym Gunpowderem.
Pochodzenie herbaty
Cynamon to nic innego, jak kora cynamonowca z rodziny wawrzynowatych. Istnieją dwa rodzaje cynamonowca – cejloński i chiński (zwany wonnym lub kasją). Tak zwany prawdziwy cynamon, lepszej jakości i z mniejszą zawartością kumaryny (co do której istnieją wątpliwości dotyczące korzyści zdrowotnych), pochodzi z cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum). Znajdziemy go oczywiście na wyspie Cejlon w Azji Południowo-Wschodniej, ale jest hodowany również w innych regionach tropikalnych. Kora drzewa wyróżnia się jasnym kolorem, delikatnością a jej smak jest bardzo delikatny i subtelny.
Drzewa mogą się wysokość nawet 10 metrów, ale ze względu na potrzebę zbierania są one utrzymywane niższe. Cynamon ma podłużne, połyskujące liście i drobne, białe kwiaty. Owocami są niebiesko-czarne jagody. Cynamonowce dobrze rozwijają się w piaszczystej, nawadnianej glebie. Zbiera się całe gałęzie, które osiągnęły średnicę 2-3 centymetrów.
Dwa razy w roku (w maju i czerwcu oraz w październiku i listopadzie) rolnicy je przerzedzają – usuwają liście i boczne gałązki. Korę zdejmuje się poprzez uprzednie przywiązanie twardych drewna dookoła gałęzi. Po nacięciu kora schodzi bardzo łatwo. Następnie zwoje kory są pozostawione na jeden dzień.
Kolejnym etapem jest przywiązanie kory do słupa i ręczne zeskrobywanie zewnętrznej warstwy. Na koniec korę ma miejsce suszenie – najpierw w cieniu, a potem bezpośrednio na słońcu. Kora wtedy zwinie się z dwóch stron w rurkę i stanie się nieco ciemniejsza.
Cynamon nie zawiera żadnego dodatkowego aromatu lub barwnika.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Cynamon zalać wrzącą wodą, w proporcji 2 łyżeczki na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowywania herbaty w imbirku należy dodać 2 łyżeczki więcej.
- Czas zaparzania - 10 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

KURKUMA BIO – proszek
