

DARJEELING SECOND FLUSH FTGFOPI - czarna herbata
Intensywna, ale subtelna, delikatnie ściągająca i również smaczna. Darjeeling jest jedną z najbardziej popularnych na świecie herbat. Rocznie się jej wiele nie urodzi na wysokogórskich obszarach, ale o to większą opieką otaczają ją i poświęcają plantatorzy. Można ją rozpoznać w efektach herbaty, w smaku i aromacie. Darjeeling Second Flush FTGFOPI przywiedzie twój wewnętrzny silnik na wysokie obroty!
Skład
Czarna herbata Darjeeling Second flush FTGFOP 100%Napar i smak herbaty
Darjeeling Second Flush FTGFOPI charakteryzuje lekki, świeży smak i pełny napar. Można odkryć w nim posmak kwiatów. Na podniebieniu pozostaje w nim na długo przyjemna słodycz połączona z naturalną cierpkością.
Pochodzenie herbaty
Darjeeling czarne herbaty należą do prawdziwych klejnotów. Rosną tylko w ograniczonym obszarze w himalajskich podnóżach, w pobliżu dawnego miasta kolonialnego Darjeeling. Mniej więcej sto plantacji herbaty znajduje się na tym obszarze. Pracują na nich głównie pracownicy małych gospodarstw rodzinnych, którzy rzemiosło przekazują z pokolenia na pokolenie. Mężczyźni są odpowiedzialni za całoroczną opiekę drzew herbacianych, kobiety zaś pracują przy zbiorze. Bardzo zróżnicowany teren jest powodem, dla którego praca jest wykonywana tylko ręcznie i wymaga wspinania się na wzgórzach i stromych zboczach wraz z pełnymi koszami. Jest to ciężka praca. Do ogrodów herbaty chińskiej (Camellia sinensis) zbieracze wyruszają wcześnie rano, zanim rosa spada. Darjeeling Second Flush FTGFOPI pochodzi z drugiej kolekcji, która jest zwykle prowadzona od połowy maja do początku czerwca.
Nazrywane liście są pozostawione więdnięciu i są walcowane, by zniszczyć ich strukturę komórkową. Jest to niezbędne do procesu fermentacji. Naturalna fermentacja odbywa się pod ścisłym nadzorem. Często sprawdza się temperaturę, wilgotność i właściwości sensoryczne materiału roślinnego. Dla Darjeelingu ważne jest to, żeby proces fermentacji nie przekroczył dziewięćdziesięciu procent. Kolejnym istotnym etapem jest suszenie gorącym powietrzem, wyraźnie jest określona temperatura suszenia.
Rocznie w Darjeeling produkuje się tylko około 10.000 ton herbaty. Ponieważ jest duże zapotrzebowanie, nierzadko zdarza się, że zamiast prawdziwej herbaty z Darjeeling jest oferowana podobna, ale produkowana gdzie indziej, w innych okolicznościach. Producenci zaczęli więc chronić oryginalną herbatę znakiem certyfikacji. Jest to okrągłe logo z napisem Darjeeling i profilem dziewczyny z gałązką krzewu herbacianego.
Termin FTGFOPI (dzieła Tippy Złota Flowery Orange Pekoe) w nazwie tej herbaty odnosi się do wysoko cenionego gatunku z wysokogórskich plantacji.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA YUNNAN FOP GOLDEN TIPPED - czarna herbata

DARJEELING FTGFOP1 - czarna herbata
