

DARJEELING FIRST FLUSH FTGFOP I BIO - czarna herbata
Doskonała herbata z pierwszej kolekcji! Darjeeling organicznej jakości zawiera kwas mlekowy, aromatyczny zapach, który ma w sobie i nuty kwiatowe. Unikalne współgranie cierpkości, świeżości i smakowitości stawia te ręcznie przetwarzane herbaty w centrum światowej uwagi. Jeśli należysz do fanów mocnej herbaty, to docenisz siłe i smak indyjskiej Darjeeling.
Skład
Czarna herbata BIO DARJEELING FTGFOP I FIRST FLUSH - Aktionstee 100%Napar i smak herbaty
Chociaż jest to czarna herbata, napar jest jasnego koloru. Smak jest aromatyczny i mleczny. Po rozpłynięciu na podniebieniu łatwo rozpoznać ślady kwiatów i przyjemnej słodyczy. Smak ma długą końcówkę. Dzięki cierpkości herbata jest orzeźwiająca zarówno w wersji gorącej i jak i mrożonej.
Pochodzenie herbaty
Nie na próżno, Darjeeling herbata z Indii zwana jest „szampanem” herbat. Są tak wyjątkowe, że łatwo ją rozpoznać. Również jak prawdziwy szampan często jest podrabiana. Darjeeling charakteryzuje kilka podstawowych cech: produkowana jest z każdej górskiej herbaty uprawianej w północno-wschodnich Indiach, w Darjeeling; zbierana i przetwarzana ręcznie; niecałkowicie fermentowana i nosi znak przedstawiający kobietę trzymającą gałązkę herbaty.
Darjeeling jest czule nazywana „królową wzgórz”. Region leży między skalistymi górami, wiecznie ośnieżonymi Himalajami. Ze względu na dużą wysokość, klimat zimny i mglisty oraz częste opady rosnąca tam herbata jest naprawdę wyjątkowa. Zbiory są przeprowadzanie zasadniczo ręcznie, w przypadku Bio Darjeeling FTGFOP 1 Flush „Aktionstee” wczesną wiosną - od końca lutego do końca kwietnia. Szacuje się, że do produkcji potrzebne jest 100 gramów Darjeeling. Zbiory są zadaniem doświadczonych kobiet i dziewcząt, które na plantacje herbaty przychodzą bardzo wcześnie rano. Herbata powinna być szybko przewieziona do przetwarzania, gdzie następuje więdnięcie, a zaraz potem fermentowanie. Utlenianie enzymów jest monitorowane, gdyż zależy od niego końcowy smak i aromat herbaty.
Darjeeling jest fermentowana mniej niż tradycyjne czarne herbaty. Na koniec herbata jest suszona gorącym powietrzem, zawsze z wielką starannością. Spalona herbata ma smak karamelu lub smak prażenia. I to na pewno nie spodoba się koneserom herbaty.
Akronim FTGFOP 1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1) pokazuje, że jest to część produkcji o najwyższej staranności i uwadze. Posiada jednolity liść oraz dużą ilość pąków.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę extra.
- Czas ekstrakcji wynosi 3-5 sekund (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

4. 3.
14. 9.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - czarna herbata

DARJEELING BPS First Flush BIO SINGTOM - czarna herbata
