

GOLDEN YUNNAN - czarna herbata
Co zabrałbyś na bezludną wyspę? Grubą książkę, pełny portfel czy pachnącą i słodką czarną herbatę? Nasz wybór jest jasny – najwięcej by nam brakowało filiżanek wspaniałych napojów z najbardziej tradycyjnych chińskich prowincji...
Skład
Czarna herbata Golden Yunnan 100%Napar i smak herbaty
Ta herbata jest naprawdę złota. Po zalaniu liści herbaty kolor jej przypomina czerwone złoto. Pełny i bogaty napar pachnie cudownie, słodko. Smak jest naturalnie słodki, zabarwiony przyprawami i dymem. Złoty Yunnan smakuje jak kremowa czekolada z odrobiną pieprzu.
Pochodzenie herbaty
Prowincja Yunnan to miejsce, gdzie urodziła się słynna chińska herbata. Leży na granicy z Wietnamem i jest domem dla najstarszych krzewów herbacianych. Jego ogrody herbaciane są znane zarówno wśród turystów, tak i doświadczonych miłośników herbaty. Produkcja czarnej herbaty dla miejscowych rolników jest stosunkowo nowa - pierwsze rodzaje herbaty zostały tutaj zasadzone w roku 1939. To nie zmienia faktu, że czarna herbata z prowincji Yunnan jest jedną z najbardziej poszukiwanych i o najwyższej jakości.
Yunnan ma łagodny klimat, na który wpływ ma Pacyfik i Ocean Indyjski. Sezon wegetacyjny jest długi. Yunnan to teren górzysty, średnia wysokość nad poziomem morza to około 1980 metrów. Zbiór odbywa się w chińskich ogrodach herbacianych głównie na wiosnę. W przypadku przedsiębiorstwa Golden Yunnan czeka się jednak ze zbiorem do jesieni, kiedy rośliny nabywają najlepszych właściwości. Liście są wyrywane (ręcznie), umieszczane w dużych koszach i są transportowane do przetwarzania w gospodarstwie rolnym. Rozkłada się je na ruszty, gdzie powoli więdną. Proces ten może być przyspieszony przez wentylatory. Producenci tradycyjnie użyją jednak ostrego słońca. Po wstępnym więdnięciu przychodzi czas na walcowanie. I znowu, można wykonać go ręcznie lub przy użyciu bardziej nowoczesnej metody zwanej Roller. Jest to prosta maszyna złożona z dwóch metalowych płyt, na których toczą się liście. Następnym krokiem jest fermentacja, najważniejszy moment produkcji czarnej herbaty. W warunkach wysokiej wilgotności przebiega naturalna fermentacja roślin. W tym czasie następuje zmiana koloru i pozyskiwanie typowego zapachu, smaku i siły. W związku z tym, konieczne jest by fermentacja była ściśle monitorowana. Wreszcie herbaty są suszone albo na ogniu lub na dużych patelniach. Produkt jest następnie sortowany, pakowany i wywożony.
Złoty Yunnan (znany również jako Dian Hong) charakteryzuje się dużą ilością złotych wierzchołków (tipsów) i lekko korzennym aromatem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

25. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata
