

YUNNAN BLACK MAO FENG - czarna herbata
Wysoki udział złotych tipsów, wspaniały smak i przepiękny czerwonozłoty napar. Poznaj perłę Południowochińskiego Yunannu – czarną herbatę Mao Feng! Zawiera tyle pobudzającej teiny, by obudzić i sto śpiących królewien a tak wiele przeciwutleniaczy, że odmłodziłby i Babę Jagę. W gorącym wariancie rozgrzeje, jako ice tea cudownie orzeźwi.
Skład
Czarna herbata YUNNAN BLACK MAO FENG 100%Napar i smak herbaty
Ta herbata charakteryzuje się cienkimi, drucianymi liśćmi. Jej smak jest pełny, szlachetnie gorzki, zwieńczony owocowymi nutami. Posmak jest długi, soczysty, słodko-gorzki. Mao Feng daje jasny, ciemnoczerwony aż złotawy napar. Możesz dodać odrobinę cukru trzcinowego podkreśli jej złożoność, w przypadku Ice tea herbatę dosłodzić można owocem.
Pochodzenie herbaty
Prowincja Yunnan, z której czarną herbatę wozimy, położona jest na Południu Chin. Jest to pagórkowaty teren, na którego klimat ma wpływ Pacyfik i Ocean Indyjski. Okres wegetacyjny jest dość długi, ale działalność rolniczą określa ograniczona ilość gruntów ornych. Jednak chińskie krzewy herbaciane w Yunnan uprawiane są od tysięcy lat, a ich jakość nie podlega wahaniom. Czarną herbatę zaczęto produkować w kraju, dopiero w połowie 20 wieku. Do tej pory Chiny były jedynym bastionem zielonych i białych herbat. Miejscowi ludzie za fermentowanymi herbatami nie przepadają, ale na świecie chiński Black Tea jest bardzo ceniony.
Podróż Mao Feng rozpoczyna się w ogrodach herbacianych w trudno dostępnych podnóżach gór w Yunnan. Liście i pączki chińskiego krzewu herbacianego (Camellia sinensis) zrywają kobiety i dziewczęta zawsze wczesnym porankiem. Dzięki temu nie zwilgotnieją od rosy, która mogłaby skutkować przedwczesną fermentacją. Po przewożeniu do przetwórstwa herbaciane liście zostawiane są do zwiędnięcia. Odbywa się to na zewnątrz, w cieniu lub w specjalnych pomieszczeniach z wentylatorami. Potem następuje zwijanie i fermentacja. Proces, w którym dochodzi do utleniania enzymów jest ściśle nadzorowany. Zarządca plantacji monitoruje temperaturę, wilgotność i długość fermentacji. Tylko dokładna wartość i idealne współgranie wszystkich czynników przynoszą pożądany rezultat. Jedną z ostatnich czynności jest suszenie herbaty – albo nad ogniem lub na dużych patelniach. Potem herbata jest sortowana według wielkości i jakości, pakowana i wywożona.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres ekstrakcji 3-5 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.

























Potrzebujesz porady?

13. 6.
9. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata
