

CHINA YUNNAN FOP GOLDEN TIPPED - czarna herbata
Chociaż Chiny to przede wszystkim zielona herbata, czarna herbata wspina się w "Monarchi Środka" na najwyższe szczebla światowe. Yunnan FOP golden tipped to herbata premium z dużymi liśćmi i złotymi końcówkami – tipsami. Jej słodowy i lekko pikantny smak przyciąga uwagę.
Skład
Czarna herbata China YUNNAN FOP GOLDEN TIPPED 100%Napar i smak herbaty
Ta czarna herbata jest bardzo dobra, ma wyraźnie słodki smak i silny, przyjemny zapach. Po degustacji, czujemy jej naturalną świeżość z lekką goryczą i subtelną pikanterią. Napar jest ciemno- pomarańczowy, czysty.
Pochodzenie herbaty
Yunnan, która jest prowincją południowozachodnich Chin, znajduje się na granicy z Wietnamem. Znana jest z doskonałej zielonej herbaty, a od połowy 20 wieku produkuje najlepszej jakości rodzaje czarnej herbaty. Jest bogata w zasoby naturalne, jej flora jest najbardziej zróżnicowana w Chinach. Wysokość nad poziomem morza może być różna - Yunnan to zarówno głębokie doliny jak i wysokie góry. Klimat jest przyjemny, wpływa na niego Pacyfik i Ocean Indyjski. Chociaż sezon wegetacyjny w prowincji trwa długo, nierówny teren oferuje mało gruntów rolnych. Dlatego ogrody herbaty wykorzystują każdy metr ziemi.
Zbiory pędów i najlepszych pierwszych listków przebiegają głównie ręcznie. Duże gospodarstwa rolne wykorzystują maszyny, ale chińscy drobni rolnicy są zwolennikami tradycyjnego procesu. Po zbiorze liście są pozostawiane do więdnięcia, a następnie są zwijane. Prowadzi to do rozerwania struktury komórkowej i uwolnienia soków, ważnych dla naturalnych enzymów utleniających. Jest to proces, podczas którego zasadniczo zmienia się herbata - jej smak, aromat i wygląd. Zielone liście stają się ciemnobrązowe i bardzo aromatyczne. Proces jest starannie monitorowany. Dla jego dobrego przebiegu trzeba zapewnić wysoką wilgotność i temperaturę. Suszenie odbywa się albo powiewem gorącego powietrza lub w dużych pomieszczeniach.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka 150-20 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOLDEN YUNNAN - czarna herbata

CHINA YUNNAN FOP - czarna herbata
