

CHINA YUNNAN GOLDEN BUD MAO FENG - czarna herbata
Szczyty gór otoczone mgłą i rzeki przecinające krajobraz. I tak można opisać piękne krajobrazy regionu Yunnan. Jednak dla miłośników chińskich herbat zawsze będzie to przede wszystkim słynna kolebka tego napoju. I podobnie jak szczyty górskie wznoszą się ponad mgłę, absolutnie wyjątkowy Golden Bud Mao Feng wyróżnia się na tle innych herbat.
Skład
Czarna herbata Chiny Yunnan Golden Bud Mao Feng 100%Napar i smak herbaty
Miedziany napar z błyszczącymi złotymi tonami zachwyci Was swoim doskonałym smakiem i urzekającą słodyczą.
Pochodzenie herbaty
Zapomnijcie o sadach herbacianych gdzieś w spokojnych nizinach. W Yunnan trzeba wspiąć się na szacunkową wysokość 2300 metrów nad poziomem morza, aby dostać się do Golden Bud Mao Feng. Jednak trudne warunki górskie z dużą ilością wilgoci i żyznej gleby są doskonałe dla krzewów herbacianych.
Golden Bud Mao Feng to prawdziwa rzadkość. Przekonacie się, że różni się od zwykłej czarnej herbaty natychmiast po otwarciu opakowania. Suszone liście mają zaskakująco żółty kolor. Wynika to z unikalnego sposobu zbioru, w którym wybiera się tylko nieotwarte pąki. Liście nie mogą uzyskać wystarczającej ilości chlorofilu od słońca i dlatego pozostają tak jasne.
Wybrane pąki są następnie ostrożnie rozkładane i pozostawiane na około cztery godziny i suszone na świeżym powietrzu. Następnie na drewnianych stołach są one zwijane ręcznie przez około pół godziny, aby nadać liściom pożądany kształt typowy dla tej herbaty. Następnie przesypuje się je na bambusowe tacki, gdzie fermentuje się je przez osiem godzin. Cały proces kończy się w specjalnym piecu, w którym liście suszy się w około 80 ° C przez dwie godziny. W przeciwieństwie do innych herbat, obróbka cieplna wykorzystuje tylko drewno zamiast węgla drzewnego, co nadaje otrzymanemu napojowi charakterystyczny ton.
Specyficzne warunki wzrostu krzewów herbacianych, dokładny moment zbioru i precyzyjne ręczne wykonanie w całym procesie produkcyjnym sprawiają, że chiński Yunnan Golden Bud Mao Feng jest rzadkością w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Roczna produkcja tej herbaty jest naprawdę niska, szczególnie pod względem popytu na nią. Wystarczy powąchać napar a doskonale dostrojony aromat całkowicie Was pochłonie. Unikalny i naturalnie słodki smak potwierdza, że Golden Bud Mao Feng należy do elity chińskich herbat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON FBOPFEXSP NEW VITHANAKANDE - czarna herbata

CHINA YUNNAN GOLDEN DRAGON – czarna herbata
