Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Gruzińska czarna herbata Kolkhida

Kod: 1809

Atrakcyjny napój do całodziennego popijania - tak można opisać tradycyjną gruzińską herbatę Kołchida. Wyjątkowe liście herbaty z wyjątkowego miejsca na pograniczu Europy i Azji oczarują Was delikatnym, ale trwałym smakiem o słodowo-korzenno-cytrynowym aromacie. Rolnicy sadzą drzewa herbaciane pod pięknie kwitnącymi paulowniami, tzw. drzewami cesarskimi, które stwarzają im idealny mikroklimat i zapewniają pożądany cień.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
92,1 zł /250 g 36,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Gruzja
Region
Region:
Guria
Smak
Smak:
Delikatny, Przyprawiony, Słodki
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 16 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
250 - 300m

Skład

Czarna herbata Kolkhida 100%

Napar i smak herbaty

Gruzińska czarna herbata Kolkhida wyróżnia się czystym, jakby gęstym smakiem. Jest słodka, lekko pikantna i pachnie cytryną. Jej posmak należy do tych naprawdę długich, więc bardzo łatwo go zapamiętać. W tle wszystkich oferowanych przez nią smaków jest też lekki ślad kamfory. Nadaje on napojowi subtelny efekt pieprzu. Nalew ma bursztynowy kolor z ładnymi refleksami i korzennym, słodowym aromatem.

Pochodzenie herbaty 

Góry, wino, herbata i gościnni ludzie. Tak entuzjastycznie turyści opisują Gruzję (Sakartvelo po gruzińsku). Kraj na wybrzeżu Morza Czarnego był niegdyś czwartym największym producentem herbaty na świecie. Gruzińska herbata była dostępna w każdym gospodarstwie domowym na terenie byłego Związku Radzieckiego. Gdy ZSRR przejął władzę, gruziński przemysł herbaciany (i nie tylko) upadł. Dziś rolnicy próbują ją ożywić. Uprawiają oni chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) w sposób ekologiczny, preferując mniejsze plantacje i ręczną produkcję. Dla nich ważniejsza jest jakość niż ilość.

Gruziński region Guria, z którego pochodzi ta herbata, leży w zachodniej części kraju. Jego nazwa oznacza ponoć "krainę niespokojnych" i odnosi się do dramatycznych wydarzeń z VIII i IX wieku. Możliwe jest jednak również, że pochodzi od słowa "guri", które w lokalnym dialekcie oznacza serce. Tak czy inaczej, Guria to obszar o bardzo długiej historii. Dziś słynie z wody mineralnej Nabeglavi i piasku magnetycznego, a dominuje w nim turystyka i rolnictwo - zwłaszcza uprawa herbaty.

Dobrze wiedzieć, że na gruzińską herbatę miały wpływ zarówno chińskie, jak i rosyjskie interesy. Ponadto jej produkcja oparta była na angielskiej technologii. Pierwotnie gruzińska herbata była nazywana "herbatą rosyjskich cesarzy". Po 2000 roku rolnicy zaczęli ponownie uprawiać i produkować herbatę. Niektórzy wyjechali do Fujian w Chinach, aby zebrać wiedzę i doświadczenie, a w 2018 roku 25 rolników zapisało się na studia na kierunku Wsparcie rozwoju przemysłu herbacianego w Gruzji.

Gruzińska czarna herbata Kolkhida produkowana jest z liści krzewów herbacianych Camellia sinensis Kolkhida, które są odporne na zimno i należą do elitarnych odmian o dużym potencjale do dalszej hodowli. Herbata Kolkhida nosi nazwę Równiny Kolchidzkiej, skąd pochodzą te krzewy herbaciane. Jest to miejscowość położona na wysokości 330-500 metrów i historycznie uprawiano tam drzewa cytrusowe i herbaciane. Wilgotne niziny i niskie temperatury Kołchozu pozwalają roślinom herbacianym rosnąć równomiernie i powoli. Przed wiatrem chronią je drzewa Paulownia tomentosa, zwane chińskimi drzewami cesarskimi.

Efekty herbaty

Czarna herbata
Efekty czarnej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 95 °C Czas przygotowania 5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

Czarną herbatę zalać wodą o temperaturze 95°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CEYLON  HIGH GROWN OP - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

Doskonała jakość za przystępną cenę - to jest cejlońska czarna herbata, którą odkryliśmy w czasie  naszej podróży do najlepszych ogrodów herbacianych świata. Rośnie wysoko nad morzem,  zbierana jest ręcznie i charakteryzuje się niepowtarzalnym zapachem i subtelną słodyczą. Przyjemnie delikatny Ceylon High Grow OP można śmiało umieścić w dziesiątce TOP  czarnej herbaty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
65,7 zł /250 g 26,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

MASALA CHAI - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MASALA CHAI - czarna herbata

Indyjską rozgrzewającą herbatę docenisz przy poszukiwaniu wiosny lub podczas długich jesiennych popołudni. Jej specjalna kompozycja może stymulować krew, pomoże rozgrzać całe ciało, pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć bakterie i wirusy. Jest pełna pachnących przypraw, dzięki czemu jej wyjątkowy zapach i smak jest jeszcze bardziej oryginalny. Prawdziwą Masala Chai według receptury ajurwedyjskiej można posłodzić cukrem mlecznym, miodem lub trzciną. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
64,3 zł /250 g 25,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

Gruzińska czerwona herbata Daisi
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Gruzińska czerwona herbata Daisi

Gruzińska czerwona herbata Daisi to idealne połączenie tradycji i innowacji. Rolnicy zbierają ją ręcznie, podczas pełni i nowiu księżyca, kiedy krzewy herbaciane wchłaniają więcej wody, a ziemia zyskuje więcej wilgoci. Łączą rdzenne praktyki z nowoczesnym podejściem. Nic dziwnego, że odnoszą sukcesy. Ta herbata jest naprawdę wyjątkowa - miodowa, kakaowa i delikatnie przyprawiona. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
81,9 zł /250 g 32,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »