

Gruzińska czarna herbata Kolkhida
Atrakcyjny napój do całodziennego popijania - tak można opisać tradycyjną gruzińską herbatę Kołchida. Wyjątkowe liście herbaty z wyjątkowego miejsca na pograniczu Europy i Azji oczarują Was delikatnym, ale trwałym smakiem o słodowo-korzenno-cytrynowym aromacie. Rolnicy sadzą drzewa herbaciane pod pięknie kwitnącymi paulowniami, tzw. drzewami cesarskimi, które stwarzają im idealny mikroklimat i zapewniają pożądany cień.
Skład
Czarna herbata Kolkhida 100%Napar i smak herbaty
Gruzińska czarna herbata Kolkhida wyróżnia się czystym, jakby gęstym smakiem. Jest słodka, lekko pikantna i pachnie cytryną. Jej posmak należy do tych naprawdę długich, więc bardzo łatwo go zapamiętać. W tle wszystkich oferowanych przez nią smaków jest też lekki ślad kamfory. Nadaje on napojowi subtelny efekt pieprzu. Nalew ma bursztynowy kolor z ładnymi refleksami i korzennym, słodowym aromatem.
Pochodzenie herbaty
Góry, wino, herbata i gościnni ludzie. Tak entuzjastycznie turyści opisują Gruzję (Sakartvelo po gruzińsku). Kraj na wybrzeżu Morza Czarnego był niegdyś czwartym największym producentem herbaty na świecie. Gruzińska herbata była dostępna w każdym gospodarstwie domowym na terenie byłego Związku Radzieckiego. Gdy ZSRR przejął władzę, gruziński przemysł herbaciany (i nie tylko) upadł. Dziś rolnicy próbują ją ożywić. Uprawiają oni chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) w sposób ekologiczny, preferując mniejsze plantacje i ręczną produkcję. Dla nich ważniejsza jest jakość niż ilość.
Gruziński region Guria, z którego pochodzi ta herbata, leży w zachodniej części kraju. Jego nazwa oznacza ponoć "krainę niespokojnych" i odnosi się do dramatycznych wydarzeń z VIII i IX wieku. Możliwe jest jednak również, że pochodzi od słowa "guri", które w lokalnym dialekcie oznacza serce. Tak czy inaczej, Guria to obszar o bardzo długiej historii. Dziś słynie z wody mineralnej Nabeglavi i piasku magnetycznego, a dominuje w nim turystyka i rolnictwo - zwłaszcza uprawa herbaty.
Dobrze wiedzieć, że na gruzińską herbatę miały wpływ zarówno chińskie, jak i rosyjskie interesy. Ponadto jej produkcja oparta była na angielskiej technologii. Pierwotnie gruzińska herbata była nazywana "herbatą rosyjskich cesarzy". Po 2000 roku rolnicy zaczęli ponownie uprawiać i produkować herbatę. Niektórzy wyjechali do Fujian w Chinach, aby zebrać wiedzę i doświadczenie, a w 2018 roku 25 rolników zapisało się na studia na kierunku Wsparcie rozwoju przemysłu herbacianego w Gruzji.
Gruzińska czarna herbata Kolkhida produkowana jest z liści krzewów herbacianych Camellia sinensis Kolkhida, które są odporne na zimno i należą do elitarnych odmian o dużym potencjale do dalszej hodowli. Herbata Kolkhida nosi nazwę Równiny Kolchidzkiej, skąd pochodzą te krzewy herbaciane. Jest to miejscowość położona na wysokości 330-500 metrów i historycznie uprawiano tam drzewa cytrusowe i herbaciane. Wilgotne niziny i niskie temperatury Kołchozu pozwalają roślinom herbacianym rosnąć równomiernie i powoli. Przed wiatrem chronią je drzewa Paulownia tomentosa, zwane chińskimi drzewami cesarskimi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wodą o temperaturze 95°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZARNA HERBATA GRUZIŃSKA MAGHALI ETSERI

Gruzińska zielona herbata Kolkhida
