

CEYLON FBOPFEXSP NEW VITHANAKANDE - czarna herbata
Wszyscy miłośnicy czarnych herbat cejlońskich mogą znaleźć swój własny skarb w pobliżu Ratnapury, legendarnego miasta klejnotów. Na wzgórzu, pośrodku lasu, znajduje się ogród herbaciany New Vithanakande, produkujący ekskluzywną i bardzo rzadką herbatę najwyższej jakości, której doskonałe połączenie aromatu i smaku po prostu Was oczaruje. Ogród herbaciany produkuje ją tylko w małych ilościach co roku, stanowiąc zaledwie 1% całkowitej objętości.
Skład
Czarna herbata CEYLON FBOPFEXSP 100%Napar i smak herbaty
Herbata o czystym, ciemnym kolorze miedzi pełnym pikantnego i przyjemnie intensywnego smaku z owocowym zakończeniem i nutą słodu.
Pochodzenie herbaty
Mówi się, że wszystko, co złe, jest na coś dobre. Dotyczy to również miłośników herbaty na Sri Lance i Cejlonie. Kiedy rdza zaatakowała lokalne plantacje kawy, plantatorzy musieli przestawić się na krzewy herbaciane w XIX wieku i pojawił się fenomen wśród czarnych herbat.
Już w 1940 r. powstała słynna New Vithanakande Tea Factory, położona w pięknym otoczeniu czystej przyrody w rejonie Dimbula. Ze względu na swoje położenie produkuje tak zwane „wysokorosłe” herbaty, co oznacza, że krzewy herbaciane rosną tutaj na wysokości ponad 1250 m npm. Zasadniczo herbaty uprawiane na tych wyższych wysokościach są uważane za bardziej wartościowe. Liście rosną wolniej, a intensywny aromat i głęboki smak lepiej się w nich mieszają.
Za niezrozumiałym zestawem liter FBOPFEXSP kryje się etykieta herbat najwyższej jakości. I na pewno taki jest Ceylon New Vithanakande. Jego ciemnozielone, małe liście ze srebrnymi końcami są ciasno skręcone w cienkie igły, a następnie przetworzone tradycyjnymi metodami. Bardzo ograniczona produkcja, wraz z długotrwałym bogatym, a jednocześnie delikatnym słodowym smakiem, sprawia, że ta herbata jest prawdziwą rzadkością, z dumą zdobywającą wiele międzynarodowych nagród.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA YUNNAN GOLDEN DRAGON – czarna herbata

Ceylon FBOPEXSP Golden Tips - czarna herbata
