CEYLON DIMBULA OP I - czarna herbata
Cały sierpień biczowany monsunami, susza przez większość stycznia. Ciężko jest herbacie z Cejlonu Dimbula. Ale ponieważ te plantacje są jednymi z najlepszych na świecie, Dimbula Ceylon OP to prawdziwa klasa. Lekko pikantna, silna i właściwie ściągająca. Prawdziwa herbata dla prawdziwych koneserów!
Skład
Czarna herbata Ceylon DIMBULA OP I 100%Napar i smak herbaty
Mocna herbata o ciemnym pomarańczowo-czerwonym kolorze z prawdziwie oryginalnym smakiem. Jej subtelna, ale bardzo przyjemna pikantność sprawia, że cała kompozycja doskonale odświeża. Cierpkość jest maksymalna, ale znawca ją doceni. Jeśli potrzebujesz herbatę trochę zmiękczyć, dodaj do niej kroplę mleka.
Pochodzenie herbaty
Cejloński Obszar Dimbula to duże plantacje herbaty położone na zboczach wzgórz. Herbata rośnie na wysokości 1000-1500 metrów nad poziomem morza, a na jej jakość mają wpływ obfite letnie deszcze monsunowe na przemian z suchymi zimami.
Herbaty z Cejlonu (Sri Lanka) są jednymi z najlepszych na świecie. I to pomimo faktu, że ta tropikalna wyspa wpisała się do historii jako pierwotny producent kawy. Ale kiedy plantacje kawy zniszczyła rdza kawowa (choroba wywoływana przez grzyby), miejscowi rolnicy zasiali pierwsze wolne powierzchnie chińskiej rośliny herbaty (Camellia sinensis). Wkrótce herbata stała się głównym towarem eksportowym na Cejlonie. Zbierają ją ręcznie lokalni zbieracze. Codziennie można naskubać do 12 kg liści herbaty. Są one transportowane do zakładu przetwórczego, rozłożone na tacach do więdnięcia. Następnie w wilgoci i podwyższonej temperaturze przebiega utlenianie enzymów. Ściśle kontrolowany proces jest zakończony suszeniem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Herbatę, zalać wrzącą wodą w stosunku 1 łyżeczkę na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
20. 6.