SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - czarna herbata
Najmniej zaludnione państwo indyjskie ma tylko jedną plantację herbaty. Nazywa się Temi i produkuje herbatę, którą można nazwać "Królewską herbatą". Jest bardzo smaczna, słodka i lekko owocowa.
Skład
Czarna herbata Sikkim Temi SFTGFOP 1 FIirst flush 100%Napar i smak herbaty
Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush ma cudownie jasny napar złotożółty, co jest oznaką wysokiej jakości. Aromat jest bardzo naturalny, zrównoważony, świeży. Smak tej herbaty jest słodkawy, z wyczuwalną delikatną nutą morelową. To nie jest herbata, która mogłaby być pita w pośpiechu, należy się nią delektować. A więc nie w pracy, nie w biegu, nie na śniadanie. W herbacie zauważamy nitki pikanterii, które sprawiają, że herbata szerzy harmonię i spokój i podkreślają jej oryginalność.
Pochodzenie herbaty
Ta rzadka herbata uprawiana jest we wschodnich Indiach. Wysokie góry w Sikkim były inspiracją siły, charakterystycznego smaku i odurzającego aromatu. Powierzchnia plantacji 430 akrów jest uważana za jedną z najlepszych nie tylko w Indiach, ale również na świecie. Herbata w tym ogrodzie znana jest na rynku jako "Temi Herbata" czy popularna "Solja Sikkim", "Mystique" i "Kanchanjunga Tea".
Camellia sinensis są uprawiane bez konwencjonalnych środków agrochemicznych, które zwiększają płodność, ale są zarazem kumulowane w liściach i przez nie mogą przechodzić do ludzkiego układu trawiennego. Wiele krajów europejskich i Japonia preferuje herbaty organiczne. Firma Temi Tea Estate, do której należy plantacja, została założona w 1969 roku, zatrudnia około 400 pracowników i produkuje rocznie około 100 ton herbaty.
Lokalny teren ma pochyłość 30-50%, w związku z tym bardzo trudne jest uprawianie herbaty. Rośliny herbaty w Sikkim rosną w pobliżu wielu kwiatów - olcha, kasztanowiec, czosnek, liść laurowy, cynamon, śliwki i wiśnie. Ich zapach przenika do liści herbaty i daje Temi Tea charakterystyczny aromat. Zbiór odbywa się od marca do listopada. Wcześnie rano miejscowe kobiety wyruszają na plantację z dużymi koszami, które niosą na plecach przymocowane za pomocą paska wokół czoła. Liście herbaty są pozostawione więdnięciu, są zwijane, a tym samym dochodzi do uwolnienia soku z liści, który jest warunkiem kolejnego kroku - fermentacji. Ma to miejsce w warunkach wysokiej wilgotności i ciepła i właśnie od tego zależy jakość produktu końcowego. Z tego względu cały proces fermentacji jest dokładnie kontrolowany. Następnie liście, które zmieniły kolor z zielonego na brązowy są gorącym powietrzem suszone, sortowane i pakowane.
Głównymi odbiorcami Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush są kraje takie jak Niemcy, Wielka Brytania, Ameryka i Japonia. Pełne trzy czwarte produkcji wywozi się do Kalkuty na aukcję.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
9. 6.