

CEYLON FBOPF SILVER KANDY - czarna herbata
Sama czarna herbata z Ceylonu ma doskonałą reputację i niezłomną pozycję na rynku. Ale kiedy powiemy Wam, że ta konkretna herbata pochodzi ze słynnego regionu Kandy, gdzie pielęgnacja krzewów herbacianych i tradycyjne metody przetwarzania liści osiągnęły swój szczyt, to pamiętajcie, że wrażenia z każdej filiżanki będą niezapomniane.
Skład
Czarna herbata CEYLON SILVER CANDY FBOPF 100%Napar i smak herbaty
Głęboki pełny smak z zaskakująco słodkimi tonami i ciemnym miedzianym kolorem. Dokładnie tego możecie oczekiwać w Silver Kandy.
Pochodzenie herbaty
Produkcja herbaty stała się alfą i omegą rolnictwa w wielu regionach Sri Lanki. Miasto Kandy w prowincji centralnej jest doskonałym przykładem takiego terytorium. W ramach Światowego Dziedzictwa UNESCO i zgodnie z legendą miejsce, w którym przechowywana jest najcenniejsza relikwia buddyjska, a mianowicie Ząb Buddy, jest popularnym celem pielgrzymów i turystów. Ale co jest ważne, również znanym miejscem uprawy czarnej herbaty.
Odpowiedzialny jest za to głównie klimat tropikalny z dużą ilością wilgoci pochodzącej z deszczy monsunowych. Tutejsze krzewy herbaciane są ze względu na stosunkowo małą wysokość 300-800 metrów nad poziomem morza i glebę bogatą w wszystkie niezbędne składniki odżywcze mają idealne warunki do wzrostu. Młode liście można zbierać w krótkich odstępach czasu, zachowując przy tym najwyższą jakość i smak.
Silver Kandy FBOPF jest jednak wyjątkowy pod wieloma względami w porównaniu do innych herbat przetwarzanych tutaj. Jak sama nazwa wskazuje, zawiera srebrne pędy, co jest naprawdę wyjątkowe w herbatach cejlońskich. Zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie, a biorąc pod uwagę, że jest to tak zwana herbata jednego pochodzenia, zachowane zostały unikalne cechy liści z plantacji w Kandy.
Lokalni hodowcy szczycą się ścisłym przestrzeganiem zasad produkcji herbaty. Liście zachowują charakterystyczny czarny kolor podczas suszenia i są mocno zwinięte z intensywnym i zniewalającym aromatem. Skrót FBOPF potwierdza, że Silver Kandy jest jedną z najlepszych herbat cejlońskich. Zaleca się również spróbowanie z mlekiem, które dodaje harmonii naparowi bez tłumienia smaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę więcej.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - czarna herbata

CEYLON OP HG LOVERS LEAP NUWARA ELIYA - czarna herbata
