

JAPAN BLACK BENIFUKI BIO – czarna herbata
Nie bać się eksperymentowania, docenić prawdziwą sztukę rzemiosła i dać światu
nowe doznania. Tak pokrótce można opisać wyzwanie, przed którym stanęli japońscy
mistrzowie herbaty, gdy zdecydowali się stworzyć absolutnie niezwykłą i
wyjątkową czarną herbatę. Kraj, który słynie z zielonych herbat, wypłynął na
nowe wody i musimy przyznać, że Black Benifuki w jakości organicznej był
naprawdę strzałem w dziesiątkę.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Napar ma przepiękny i bogato czerwonawy kolor z powodzią złotych refleksów. Smak
jest pozornie intensywny z różnorodnymi nutkami orzeszków i winogron z posmakiem
dojrzałych śliwek w zwieńczeniu podmalowany niekończącą się słodyczą.
Pochodzenie herbaty
Japonia jest prawdziwą ojczyzną najlepszych zielonych herbat. Przecież cała ich
produkcja herbaty składa się w 99% właśnie z nich. Jednak prawdziwy skarb może
być ukryty w brakującym jednym procencie. Japan Black Benifuki BIO na pewno nim
jest. Japońscy producenci nie mogli nie zauważyć, jak w świecie rośnie
popularność czarnych herbat i postanowili na to zareagować.
W 1965 roku połączyli dwie odmiany krzewów herbacianych – chińskiego (sinensis)
oraz assamskiego (assamica). A konkretnie do skrzyżowania wybrali sadzonki z
Darjeeling i Sri Lanki, czyli miejsc, które są synonimem najznamienitszych
czarnych herbat. Po latach modyfikacji w 1993 roku zarejestrowano benifuuki i od
tego momentu przynosi właścicielom plantacji herbacianych wyłącznie korzyści.
Jest bowiem wyjątkowo odporna na ataki szkodników i wahania temperatury a jej
listki wnoszą do herbaty przyjemny smak i bogaty aromat. Nazwa w wolnym
tłumaczeniu oznacza „czerwone bohaterstwo i honor”. I chociaż rozprzestrzeniła
się na całą Japonię, najczęściej można ją spotkać w prefekturze Kagoshima na
południu wyspy Kiusiu.
Tutaj dzięki warunkom naturalnym, na które ogromny wpływ wywierają aktywne
wulkany na czele z Sakurajima, można uprawiać krzewy herbaciane w sposób
organiczny, bez zbędnej ingerencji człowieka i nawozów chemicznych. Krzewy
herbaciane pobierają niezbędne substancje odżywcze z gleby bogatej w minerały,
co objawia się w wyjątkowo pełnym smaku i aromacie parzonej z ich listków
herbaty.
Listki kultywarów benifuuki są duże i mocne. Po zebraniu pozostawia się je
odpoczywać na około pół dnia a następnie są zwijane. Fermentacja jest zwykle
stopniowa, listki są przechowywane w ciemności przez co najmniej trzy miesiące w
specjalnych pojemnikach umożliwiających regulację wilgotności i temperatury.
Japan Black Benifuki BIO jest więc wyjątkowym dowodem na to, że pracowitość,
doświadczenie i umiłowanie rzemiosła są zasłużenie ukoronowane absolutnym
sukcesem, który sprawi Wam przyjemność każdą filiżanką.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Japan Benifuki zaparzamy w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml wody.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Japan Benifuki zalewamy wodą o temperaturze 100 °C.
Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.
Japan Benifuki można zaparzać trzykrotnie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

JAPAN GYOKURO - zielona herbata
