CEYLON OP 1 - czarna herbata
Kobiety w kolorowych sari z dużymi koszami pełnych owoców i warzyw, wszędzie obecna muzyka, jaskrawo pomalowane stragany wypełnione mango, bananami, papają, radosne krzyki dzieci w mundurkach szkolnych ... Z drugiej strony, kojące, regularne długie rzędy zielonych krzewów herbacianych. W cieniu majestatycznych drzew, rosną dzień po dniu, aby dać światu prawdziwą czarną herbatę. Silną i pachnącą. Taka jest Cejlon.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1 100%Napar i smak herbaty
Klasyczna herbata cejlońska ze wszystkimi dodatkami. Ma delikatny, korzenny smak i mocny napar w kolorze miedzi. Oczywiście jest też cierpka. Z drugiej strony jest to smak przyjemnie słodki, który doskonale wyrównuje ziemisty odcień. Kto ma chęć na coś słodkiego, to może podobnie jak Anglicy dodać trochę mleka lub łyżeczkę cukru. Warto spróbować obu wersji!
Pochodzenie herbaty
Ceylon OP 1 kupujemy w południowo-zachodniej części Sri Lance (dawniej Cejlon), która leży na wybrzeżu. Tu plantacje herbaty są w przeciwieństwie do innych w Cejlonie rozłożone są na niższych wysokościach. Produkuje się herbatę z charakterystycznym smakiem i siłą. Region Ruhuna jest nawadniany południowymi monsunami, ma klimat umiarkowany i przeplata się tutaj ze sobą szereg mniejszych rzek. Te optymalne warunki miejscowa ludność wykorzystuje w rolnictwie nie tylko do uprawy herbaty, ale również wielu rodzajów przypraw. Rośliny herbaciane dzięki dobrej glebie szybko rosną, mają długie liście i podczas fermentacji zamieniają się w istocie w czarną herbatę. Pożądana jest na całym świecie jako poranna herbata lub herbata do śniadania.
Liście herbaty zbierane są kilka razy w roku. Ceylon OP pochodzi z późnego zbioru i obejmuje Orange Pekoe, pąki liści. Kobiety bardzo delikatnie i sprawnie zrywają listki tak, by niedoszło do uszkodzenia mechanicznego co mogło by być przyczyną przedwczesnego utleniania. Gdy liście są transportowane do fabryki, najpierw poddane są więdnięciu, potem są zwijane. Prowadzi to do rozerwania struktury komórkowej, co ma znaczenie dla późniejszego procesu fermentacji. Fermentacja to utlenianie enzymów, które jest starannie kontrolowane, odbywa się w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. Dzięki niej herbata uzyskuje intensywny kolor i zapach. Fermentowana herbata jest suszona gorącym powietrzem, sortowana i pakowana.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.