

Gruzińska czarna herbata Taiguli
Taiguli, świeżo i ręcznie zbierana przez lokalnych wieśniaków, jest prawdziwą esencją tradycyjnej gruzińskiej czarnej herbaty. Wytwarzana jest z najlepszych liści herbaty pełnych tipsów. Jasnobursztynowy napar o średnim aromacie i śladowej ilości słodu zapewnia doskonały relaks i dobre samopoczucie.
Skład
Czarna herbata Taiguli 100%Napar i smak herbaty
Czarna herbata Taiguli zaskakuje jasnobursztynowym kolorem, który oddaje jej charakter. Średnio intensywny aromat z przewagą słodu jest idealny dla tych, którzy preferują subtelny, ale wyrazisty aromat. Choć jest lekka, jej smak jest wyjątkowy. Wynika to z połączenia wyników tradycyjnej gruzińskiej technologii i niektórych nowoczesnych technik produkcji czarnej herbaty.
Pochodzenie herbaty
Herbata Taiguli pochodzi z malowniczego regionu Guria w zachodniej Gruzji. Leży on w sercu równiny Colchis, graniczącej z 22 kilometrami wybrzeża Morza Czarnego. Region ten znany jest ze swojej gościnności, majestatycznej przyrody i wyjątkowego klimatu, który jest idealny do uprawy herbaty. Guria, dzięki unikalnemu połączeniu nadmorskiej równiny i otaczających ją obszarów górskich, oferuje chińskiej roślinie herbacianej (Camellia sinensis) absolutnie idealne warunki naturalne.
Gruzińska tradycja herbaciana ma długą historię w regionie Guria. Sięga ona czasów, gdy miejscowi parzyli herbatę z dziko rosnących roślin w górach Kaukazu. Zajmowali się więc herbatą na długo przed sprowadzeniem pierwszych krzewów herbacianych przez radzieckich rolników w 1847 roku.
W XX wieku gruzińska czarna herbata była popularna w całym Związku Radzieckim. Gruzińska zielona herbata była z kolei poszukiwana przez mieszkańców Azji Środkowej. Po upadku Związku Radzieckiego gruziński przemysł herbaciany stanął w obliczu znacznego spadku produkcji, ale w ostatnich dziesięcioleciach doświadczył powolnego ożywienia. W szczególności region Guria, który pozostaje sercem gruzińskiej tradycji herbacianej, przechodzi znaczące zmiany.
Cały obszar słynie z nadmorskich kurortów przyciągających turystów z całego świata. Można tu nie tylko skosztować pysznej herbaty Taiguli, ale także spędzić relaksujące wakacje, wędrując po górach lub ciesząc się świeżym górskim powietrzem i leczniczymi źródłami mineralnymi. Kiedy tu przyjedziesz, nie przegap wizyty w starych domach Oda. Wieczór na drewnianym balkonie z filiżanką aromatycznej herbaty to jedno z niezapomnianych przeżyć każdego podróżnika.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zalać czarną herbatę wodą o temperaturze 95°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (pod przykryciem), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

ASSAM TGFOPI MARGERITA - czarna herbata
