

YERBA MATE PRAŻONA PREMIUM
Czym jest dla Azji mandragora, tym jest Mate dla Ameryki Południowej. Z odrobiną przesady, oczywiście. Jednak nie możemy zignorować faktu, że zyskała nazwy takie jak „zielone złoto Indian” lub „Czarodzejskie zioło". Rytualnie herbatę z liści ostrokrzewu paragwajskiego pije się od kilku tysięcy lat. W Argentynie nie znajdziesz człowieka, który by przynajmniej jej nie spróbował. Rzeczywiście, nie tylko pomaga pozbyć się zmęczenia, ale także na przykład uczucia głodu. Wypróbuj premiową wersję prażonego Mate jak prawdziwy mieszkaniec Ameryki Południowej.
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Yerba Mate Premium prażone smakuje bardzo delikatnie. Jej ciemnobrązowy napar pachnie dymnie i wyróżnia się ziemistością. Podobne tony są odzwierciedlone w smaku.
Należy zauważyć, że nie wszystkich smakoszy herbaty Mate oczaruje za pierwszym razem. Ale kto ją pije dłużej, to znajdzie w niej nie tylko jej źródło lepszego samopoczucia, ale też dodatkowy posmak w naparze zależny od jego siły, temperatury, a nawet nastroju wspólnie pijących napój. Mate nie powinno być pite w samotności.
Pochodzenie herbaty
Czym jest w rzeczywistości legendarna Yerba Mate? To suszone i pokruszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Ich wywar jest szczególnie popularny w krajach Ameryki Łacińskiej. Napój ten jednak już od dawna znany jest na całym świecie. Yerba Mate jest teraz konsumowana na całym świecie w wersji ciepłej i ice tea, palona, aromatyzowana, granulowana. Maksimum substancji aktywnych i doznań smakowych znajdziesz w Mate w czystej postaci. Dlatego dostarczamy ją od sprawdzonych argentyńskich rolników. Jest wykonana w tradycyjny sposób, zatem zawiera substancje prozdrowotne, takie jak teobromina, kofeina, teofilina, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, mangan, magnez, żelazo i inne minerały. Z ich pomocą i pod wpływem antyoksydantów, w które jest yerba mate bogata, napój ten może przyczynić się do poprawy zdrowia, łagodzenia skutków zmęczenia i poprawy metabolizmu.
Yerba Mate jest kojarzone z pierwotnymi indiańskimi plemionami Guarani. Jego członkowie przygotowywali napój z ostrokrzewu dla celów rytualnych – do zintegrowania plemion podczas ważnych wizyt. Mate jest zwykle podawana w garnku z wydrążonej tykwy (kalabasa) i pije się ją przez słomkę (bombilla).
Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo dorastające do dwudziestu metrów występujące na nizinach Brazylii, Argentyny, Chile, Paragwaju i Urugwaju. Do wzrostu potrzebuje wilgoci, więc można go znaleźć wzdłuż rzek i strumieni, w cieniu wyższych drzew. Zielone liście są zbierane razem z gałązkami. Najpierw rolnicy pakują je do worków i pozostawiają do fermentacji. Gdy rozpoznają, że proces jest wystarczający, liście poddają działaniu wysokiej temperatury, a tym samym zatrzymuje się proces fermentacji. Mate następnie się suszy i mieli na grube kawałki. Na koniec materiał wraca z powrotem do worków, gdzie dojrzewa przez 12-24 miesięcy. Po tym czasie trzeba go uprażyć, drobno zmielić, sortować i opakować.
Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:
Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.
2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.
3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.
Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOLDEN NEPAL FTGFOP 1 SECOND FLUSH - czarna herbata

MASALA CHAI - czarna herbata

YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Przeglądaliście
