

-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Czysty Yerba mate
Yerba mate zachwycają się miliony ludzi na całym świecie. Nic dziwnego taki jest rytuał,siedząc przy tykwie, ( inaczej calebsa, czyli niewielkie naczynie o pojemności 1 szklanki),która przechodzi z rąk do rąk, jest jednym z momentów, na który się zapomni. Uroczyste spotkania, według miejscowych… cały opis

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

BRAZYLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE

YERBA MATE NARANJA Z LAPACHO

YERBA MATE PRAŻONA PREMIUM

GUAYUSA BIO (Ilex Guayusa)

YERBA MATE PARAGUAY ELABORADA S CATUABĄ

Brazylia Yerba Mate Green BIO
Czysty Yerba mate
Yerba mate zachwycają się miliony ludzi na całym świecie. Nic dziwnego taki jest rytuał,siedząc przy tykwie, ( inaczej calebsa, czyli niewielkie naczynie o pojemności 1 szklanki),która przechodzi z rąk do rąk, jest jednym z momentów, na który się zapomni. Uroczyste spotkania, według miejscowych Indian Guarani, jednoczą.
Ty możesz też cieszyć się swoją yerba mate oglądając dobry film lub przy jakiejś twórczej pracy. Czy pijesz ją sam czy w towarzystwie, zawsze wyjdzie ci na korzyść.
Yerba Mate musi dojrzeć jak wino
Zanim zielone lisćie ostrokrzewu paragwajskiego zmienią się w żółty i specyficzny smak napoju, przechodzą przez niezliczoną ilość rąk. Ciekawym faktem jest to, żeby wogóle yerba mate wyrosła, ziarenko musi przejść trawieniem ptaków.
Rolnicy hodują z malutkich sadzonek , które przesadzają na plantacje, czekając co najmniej dwa lata niż przystąpią do zbiorów. Zbiera się ręcznie liście i gałązki.
Materiał jest pakowany w worki, w których przebiega naturalna fermentacja i utlenianie. Ale nie może przekraczać 24 godzin. Zbiór przemieszcza się do suszenia, a stamtąd do specjalnego ciepłego pomieszczenia. Tutaj jest Yerba Mate dosuszana w temperaturze 90 ⁰C. Następuje kruszenie i poraz drugi zagęszczanie do worków. Tym razem materiał w workach pozostaje 12-24 miesięcy. W pomieszczeniach o stałej temperaturze i wilgotności dojrzewa. Pobiera unikalną barwę, zapach i smak.
Przed zapakowaniem, yerba mate jest ponownie kruszona i sortowana.
Tradycyjny rytuał łączy
Może w kimś zrodzi się opór, by zachować konkretną procedurę przygotowania herbaty. Ale warto przyjąć radę, o wiele lepiej będzie ci smakowała, gdy będziesz choćby teoretycznie znać jak gotować i jak podawać herbatę.
ORIGINALNE PRZYGOTOWANIE - Ameryka Południowa
Yerba mate oczywiście parzy się w tykwie – wypełnia się ją listkami mate w połowie do trzech czwartych wysokości ( 2-3 łyżeczki) i dopełnia ciepłą wodą. Po kilku minutach należy zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 3 minuty, wkładając delikatnie bombillę, która spełnia rolę słomki (jest z metalu i jest wyposażona w sitko). Napar można powtarzać aż do pięciu razy. Napar trwa zawsze najwyżej 3 minuty. W razie potrzeby można użyć do aromatyzowania cukru, cytryny, pomarańczy, rumu, koniaku lub mleka.
Wszyscy uczestnicy wykorzystają z jednej bombilly i piją z jednej tykwy.
Rytuał związany z Yerbą polega to na tym, że dawniej Yerbę pito wraz z najbliższymi wokół ognia, tworząc koło. Każdy podawał sobie Yerbę według ściśle danej kolejności, a najważniejszą osobą w całym gronie był Cebador, czyli osoba odpowiedzialna za przygotowanie mate. To właśnie od Cebadora zależało, aby napar miał dobry smak.
Zgodnie z tradycją, pierwszy napar był ofiarowany dla św . Thomasa (Argentyńczycy wypluwali go na ziemię). Kiedy tykwę ponownie napełniono wodą podawano ją osobie po prawej ręce. Jeśli było więcej osób tykwa przekazuje się osobie siedzącej naprzeciwko.
Kto nie chce wypić, powie dziękuję. Rytuał kończy się, gdy ostatni uczestnik podziękuje.
Użytą Yerba mate się porozrzuca lub spali – tak oddaje się ją zpowrotem przyrodzie.