Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

BRAZYLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE

Kod: 882
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Szkoda, że nie możemy włożyć korony na każde opakowanie tej herbaty-piękności. Na pewno na to zasłużyła. Te Yerba Mate jest prawdziwą księżniczką. Dowozimy ją bezpośrednio z plantacji i za każdym razem nie możemy jej się oprzeć. W mig napełniamy kalabasę i smakujemy jej ziemisty i równocześnie atrakcyjny smak. Urzeka swą siłą i równocześnie delikatnością. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
39,6 zł /250 g 15,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Region
Region:
Paraná
Smak
Smak:
Naturalny, Słodkawy

Skład

Yerba Mate 100%

Napar i smak herbaty

Ten rodzaj Mate ma jasno żółty, świetlisty napar o typowym, ziemistym zapachu. Smak jest delikatniejszy niż u Mate z innych plantacji, dzięki czemu czuć w niej rześkość, przyjemną cierpkość i oczywistą ziemistość

Pochodzenie herbaty

Despalada Green Yerba Maté „zrodziła się“ w południowej Brazylii, a dokładnie w stanie Parana, sąsiadującym od wschodu z Atlantykiem. Jest on nieco mniejszy niż Rumunia, a naturalne warunki tych miejsc są uważane za podobne.

Na terenia Parany leżą pozostałości jednego z najbardziej znanych podzwrotnikowych drzewostanów szlachetnych araukarii na świecie. Zachodnią granicę krainy tworzy rzeka Parana,a cały stan można podzielić na tereny przybrzeżne, góry i równiny. Średnia temperatura wynosi około 19 ⁰C. Klimat charakteryzują podzwrotnikowe gorące lata i suche zimy, w rejonie Kurytyby występują opady śniegu.

Mate, czyli suszone listki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), jako pierwsi zaczęli stosować Indianie z plemienia Guarani w południowej części Brazylii. Wraz z przyjściem hiszpańskich kolonizatorów picie mate zyskało wielki rozmach. W połowie XVII wieku Jezuici tak bardzo jej pożądali, że udało się im założyć nowe plantacje. Wywołało to poważne walki konkurencyjne, zakończone wygnaniem ich w 1770 roku i częściowym rozpadem paragwajskiej produkcji. Na przełomie XIX i XX wieku sztafetę uprawy i obróbki listków ostrokrzewu paragwajskiego przejęła Brazylia. Dziś zaopatrza ona rynek światowy w 53%, po niej znajduje się Argentyna (37%) i Paragwaj (10%).

Wracając do Despalada Green Yerba Mate, jest ona zrobiona z krzewów ostrokrzewu paragwajskiego, które wyrosły na zacienionych plantacjach. Liście i gałązki, które zostały zebrane ręcznie, zostały zapakowane przez farmerów do wielkich worków i pozostawione do fermentacji. Proces kończy się krótkim ogrzaniem. Potem Yerba jest suszona gorącym powietrzem w specjalnych suszarkach, cięta i pakowana. Powstały produkt zawiera 95% listków i 5% gałązek.

Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:

Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).

1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.

2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.

3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!

4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.

Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.

Efekty herbaty

Yerba Mate
Efekty yerba mate

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 3-5 minut Množství 1-2 łyżeczki na 200 ml

Sposób przygotowania

  1. 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
  2. Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
  3. Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
  4. Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.
Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

13. 2.

Ocena: doskonały
To początek mojej przygody z yerbą i wybrałam celowo tą brazylijską i się nie zawiodłam, bardzo smaczna. Faktycznie jak się ją piję jest w niej coś jakby ze świeżego tytoniu, tak się kojarzy, ale to też czyni ją wyjątkową ;)

28. 10.

Ocena: bardzo dobra
Orzeźwiająca, szczególnie jak ostygnie, polecam dla palaczy xP

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

Co zaoferują ci w Ameryce Południowej? Czy jesteś w wystawnej restauracji lub gościem ubogiej rodziny na skraju miasta, zawsze będziesz ugoszczony ciepłą Mate. W dawnych czasach zielony indiański skarb żuto z liśćmi koki. Ponieważ dodaje energii, używają go i dzisiaj do przygotowania herbaty. W Argentynie, Chile, Brazylii i Paragwaju stał się narodowym napojem. Może nawet osiedlić się w twoim domu ...  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
44,3 zł /250 g 17,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023

YERBA MATE PRAŻONA PREMIUM
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

YERBA MATE PRAŻONA PREMIUM

Czym jest dla Azji mandragora, tym jest Mate dla Ameryki Południowej. Z odrobiną przesady, oczywiście. Jednak nie możemy zignorować faktu, że zyskała nazwy takie jak „zielone złoto Indian” lub „Czarodzejskie zioło". Rytualnie herbatę z liści ostrokrzewu paragwajskiego pije się od kilku tysięcy lat. W Argentynie nie znajdziesz człowieka, który by przynajmniej jej nie spróbował. Rzeczywiście, nie tylko pomaga pozbyć się zmęczenia, ale także na przykład uczucia głodu. Wypróbuj… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
65,1 zł /250 g 26,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023

GUAYUSA BIO (Ilex Guayusa)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GUAYUSA BIO (Ilex Guayusa)

Skosztujcie wywaru przygotowywanego przez tysiące lat z liści Ilex Guayusa, ostrokrzewu rosnącego w świętym obszarze pod baldachimem lasów deszczowych Amazonii. Jest bliskim krewnym ostrokrzewu paragwajskiego, z którego wytwarza się Yerba Mate, napój podobny pod wieloma względami, a jednak tak inny. Nocny stróż z Ekwadoru, jak nazywany jest Guayuse, już po pierwszych łykach zalej Was orzeźwiającą energią i przygotuje na nawet najbardziej wymagający dzień. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
66,2 zł /250 g 26,5 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »