

BRAZYLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE
Szkoda, że nie możemy włożyć korony na każde opakowanie tej herbaty-piękności. Na pewno na to zasłużyła. Te Yerba Mate jest prawdziwą księżniczką. Dowozimy ją bezpośrednio z plantacji i za każdym razem nie możemy jej się oprzeć. W mig napełniamy kalabasę i smakujemy jej ziemisty i równocześnie atrakcyjny smak. Urzeka swą siłą i równocześnie delikatnością.
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Ten rodzaj Mate ma jasno żółty, świetlisty napar o typowym, ziemistym zapachu. Smak jest delikatniejszy niż u Mate z innych plantacji, dzięki czemu czuć w niej rześkość, przyjemną cierpkość i oczywistą ziemistość
Pochodzenie herbaty
Despalada Green Yerba Maté „zrodziła się“ w południowej Brazylii, a dokładnie w stanie Parana, sąsiadującym od wschodu z Atlantykiem. Jest on nieco mniejszy niż Rumunia, a naturalne warunki tych miejsc są uważane za podobne.
Na terenia Parany leżą pozostałości jednego z najbardziej znanych podzwrotnikowych drzewostanów szlachetnych araukarii na świecie. Zachodnią granicę krainy tworzy rzeka Parana,a cały stan można podzielić na tereny przybrzeżne, góry i równiny. Średnia temperatura wynosi około 19 ⁰C. Klimat charakteryzują podzwrotnikowe gorące lata i suche zimy, w rejonie Kurytyby występują opady śniegu.
Mate, czyli suszone listki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), jako pierwsi zaczęli stosować Indianie z plemienia Guarani w południowej części Brazylii. Wraz z przyjściem hiszpańskich kolonizatorów picie mate zyskało wielki rozmach. W połowie XVII wieku Jezuici tak bardzo jej pożądali, że udało się im założyć nowe plantacje. Wywołało to poważne walki konkurencyjne, zakończone wygnaniem ich w 1770 roku i częściowym rozpadem paragwajskiej produkcji. Na przełomie XIX i XX wieku sztafetę uprawy i obróbki listków ostrokrzewu paragwajskiego przejęła Brazylia. Dziś zaopatrza ona rynek światowy w 53%, po niej znajduje się Argentyna (37%) i Paragwaj (10%).
Wracając do Despalada Green Yerba Mate, jest ona zrobiona z krzewów ostrokrzewu paragwajskiego, które wyrosły na zacienionych plantacjach. Liście i gałązki, które zostały zebrane ręcznie, zostały zapakowane przez farmerów do wielkich worków i pozostawione do fermentacji. Proces kończy się krótkim ogrzaniem. Potem Yerba jest suszona gorącym powietrzem w specjalnych suszarkach, cięta i pakowana. Powstały produkt zawiera 95% listków i 5% gałązek.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Jedną łyżeczkę Mate wsyp do filiżanki (150 ml) i zalej gorącą wodą.
-
Pozostaw do zaparzenia maksymalnie 3-5 minut, a następnie odcedź. Im dłużej będziesz parzyć herbatę, tym bardziej będzie ona pobudzająca.
-
Po 5 minutach herbata zacznie gorzknąć.
-
Z tej samej porcji można przygotować kolejne napary.

























Potrzebujesz porady?

13. 2.
28. 10.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

ROOIBOS
