

ROOIBOS
Czas zacząć odkrywać wspaniałe herbaciane smaki. Przedstawiamy Wam dość nietypowy napój herbaciany, który powoli zyskuje w Polsce coraz większe uznanie, nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, lecz także właściwościom zdrowotnym. Bohaterem naszej oferty jest rooibos.
Skład
Rooibos 100%Napar i smak herbaty
Rooibos jest często nazywany czerwoną herbatą, więc oczywiste jest, że jego napar jest cudownie ciemnoczerwonego aż rdzawego koloru. Podczas degustowania może cię zaskoczyć niezwykle lekki słodki, bardzo łagodny smak. Zapach jest przyjemny, pełny, słodki, dlatego lubią go pić także małe dzieci. Rzeczywiście świetnie smakuje jako gorący napój, ale również w postaci mrożonej herbaty. Napój można podać z mlekiem i cukrem lub cytryną i miodem.
Pochodzenie herbaty
Rooibos zwany inaczej czerwonokrzewem afrykańskim jest rośliną uprawianą wyłącznie w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg. Jest to pasmo górskie oraz rezerwat przyrody znajdujący się około 300 km od Kapsztadu. W roku 2004 rezerwat ten został wpisany na światową listę dziedzictwa UNESCO, co dodatkowo podkreśla niepowtarzalność tego miejsca. Tereny, na których występuje czerwonokrzew, nie są doskonałym miejscem dla innych roślin – charakteryzuje je suche lato, piaszczyste gleby, stepowa roślinność i pora deszczowa zimą. Miejsca, w których uprawia się tę roślinę, są jej naturalnym miejscem wegetacji, toteż nie potrzebuje ona żadnych nawozów ani szczególnej ochrony przed szkodnikami lub chorobami. Rosną dziko, osiągając wysokość około 150 cm, mają długie gałązki i zielonych igieł liście. Ich system korzeniowy jest bardzo złożony i zakorzenia się bardzo głęboko. Naukowcy odkryli, że nasiona w glebie mogą przetrwać około 6 lat, i kiedy nastaną sprzyjające warunki, kiełkują ponownie. Do zbiór nadają się dwuletnie i starsze krzewy, zbiór odbywa się wczesną jesienią. Przecina się gałęzie, zgodnie z tradycją na długość ludzkiego ramienia. Na specjalnych linach się je drobno sieka i składa na stos, gdzie przebiega proces fermentacji. W tym czasie zielony rooibos zamienia się w czerwono-rudo-brązowy i ma mocny słodki zapach. Następnie jest rozłożone w słońcu i suszony. Ogólnie rooibos można podzielić na dwie kategorie - Supergrade (sproszkowana herbata nadaje się do torebek z herbatą) i Choicegrade (całe kawałki Rooibos do zaparzenia w dzbanku).
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka dodaj 1 łyżeczkę więcej.
- Po 8 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

9. 8.
7. 7.
5. 3.
23. 8.
25. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HONEYBUSH BIO

PU ERH std.
