

PU ERH std.
Jest zdrowsza niż myślisz. Jeśli zastanawiasz się, jak wyglądała, smakowała i pachniała herbata dwa tysiące lat temu, pozwól sobie Pu Erh. Tajemnicza podwójna fermentacja daje Pu Erh magiczne zdolności. Nie na darmo jest nazywana chińską penicyliną.
Skład
Czerwona herbata PU ERH STD 100%Napar i smak herbaty
Dla Pu Erh ma typowy ziemisty smak, czasem lekko słodki. Herbata im starsza, tym delikatniej smakuje, ale im dłużej parzona, tym jest bardziej szorstka i ziemista. Napar ma bardzo ciemny aż nieprzeźroczysty kolor. Zapach jest świeży, cierpki.
Pu Erh doskonale nadaje się do przygotowywania mrożonej herbaty.
Pochodzenie herbaty
Przodek wszystkich herbat ma bardzo ciekawą historię i proces produkcyjny. Zaskakujący jest fakt, że w odróżnieniu od innych herbat Pu Erh wiekiem nie traci swej jakości. Wręcz przeciwnie - im jest starszy, tym ma delikatniejszy smak. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od miasta, gdzie zbieracze nosili herbatę do przetworzenia. Dzielnica Pchu-er jest położona w południowo-chińskiej prowincji Yunnan. Znana jest z dużej wysokości nad poziomem morza i specyficznym klimatem, na który mają wpływ deszcze monsunowe.
Ważniejsze niż obszar jest sposób jej uprawiania. Pu Erh mogą pochodzić z różnych form chińskiej rośliny herbaty (Camellia sinensis). W przypadku herbaty najniższą jakość herbaty mają te wykonane z krzewów herbacianych wyhodowanych z nasion lub sadzonek rosnących na stosunkowo niskich wysokościach.
Zbiera się pączek z 3-4 liści. Przetwarzanie jest nadal w większości prowadzone ręcznie i oparte na tzw. powolnej fermentacji. Przy sprzyjającej pogodzie, liście są rozłożone na słońcu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w którym więdną. Jeśli pada deszcz, rolnicy stosują ich ogrzewanie. Następnym krokiem jest "zabijanie zielonej" - liście są na suchej patelni podgrzewane i walcowane. Spowoduje to zatrzymanie aktywności enzymu. Następnie liście są mieszane, zwijane i delikatnie suszone. Taka herbata jest nazywana Mao Cha i jest albo sprzedawana na rynku lub dalej przetwarzana. Zwilża się i układa do stosu i pozostawia do wyrośnięcia. Dzięki działaniu naturalnych szczepów Aspergillus, Penicillium i serii drożdży liście dojrzewają do doskonałej jakości herbaty. Czas dojrzewania zależy od pożądanego efektu i ogrodu herbaty, chodzi tutaj o tygodnie, miesiące, albo rok. Po zakończeniu dojrzewania, liście się parzy i przyciska do kształtu cegły, ciastka, gniazd lub tabliczki. Herbata jest znana jako Shu Pu Erh.
Pu Erh można znaleźć na rynku pod nazwami Pu er Pu'er, Pu-erh.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu - Erh STD zalać wrzącą wodą w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (przykryty kubek) a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

13. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
