

PU ERH ROYAL
Jako król. Albo królowa, oczywiście. Tak się będziecie czuć z filiżanką Pu Erhu, który przywieźliśmy od najbardziej doświadczonych hodowców. W Chińskim Yunnanu, herbacie poświeca sie uwage od ponad tysiąca lat. Nic dziwnego, że dają światu przysmak prawdziwie królewski. Jeśli nie znacie jeszcze herbaty Pu Erh, jest to wyjątkowa okazja, aby się w nich zakochać. Odkryjecie magię słodkiej ziemistości i orzeźwiającej świeżości.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh 100%Napar i smak herbaty
Herbaty Pu Erh mogą zaskoczyć podczas pierwszej degustacji. Ale ktokolwiek pije je drugi i trzeci raz, uzna je za niezwykłe, atrakcyjne i wyjątkowe. Pu Erh Royal ma łagodny, lekko słodki i średnio ziemisty smak. Może odświeżyć i delikatnie pobudzić. Na pewno warto spróbować.
Pochodzenie herbaty
Jeśli Pu Erh jest gdzieś w domu, to w prowincji Yunnan w południowych Chinach. Swoje imię otrzymał po Pchu-er, gdzie zebrano wszystkie herbaty z sąsiedztwa, aby je przetworzyć i sprzedać kupującym. Krzewy herbaciane, z których robi się Pu Erhy, rosną wysoko na wzgórzach. Oczywiście specyficzny klimat ma duży wpływ na oryginalną jakość herbaty. Jak również proces przetwarzania liści herbaty. Szczegółowo zna go bardzo mało ludzi. Jest to tajemnica, którą przekazuja sobie właściciele ogrodów herbacianych z pokolenia na pokolenie.
Liście herbaty Pu Erh są zbierane z wielkokwiatowej odmiany Camellia sinensis zwanej Ta-jie (Dayeh). Po oskubaniu liście pozostawia się do wyblaknięcia, a następnie suszy w celu usunięcia enzymów. Następnie następuje powolne suszenie. W ten sposób powstaje półprodukt Pu Erhu, herbata o nazwie Mao Cha. Może to być wykorzystana (i często używana) do przygotowania napoju lub dalszej obróbki.
To stwarza pośrednią Pu erh nazwie Cao mao. Może to być wykorzystane (często kończy zastosowań) do przyrządzania napoju, lub poddaje się dalszej obróbce. Jej liście są ułożone do stosu i zwilża się je wodą. W ten sposób pokryte płótnem, pozostawia się na kilka godzin. Bakterie i grzyby naturalnie obecne na liściach herbaty przyspieszają dojrzewanie herbaty i nadają jej oryginalne parametry sensoryczne. Po zakończeniu tego procesu, herbata zostaje sprasowana do różnych kształtów ( gniazda, tabliczki, ciastka...) lub jest suszona i sprzedawana jako herbata liściasta.
Dobrze wiedzieć, że herbaty Pu Erh dojrzewają z wiekiem. Najstarsze są bardzo smaczne. Miłośnicy erh Pu również są zaznajomieni z ich zdolnością do promowania sprawności. W rzeczywistości Pu Erhy zawiera minerały, witaminy z grupy B i inne substancje prozdrowotne prosperujace zdrowiu. Nie na darmo, Pu Erhu jest nazywany „chińską penicyliną”.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zalać 1 łyżeczkę Pu Erh 150-200 ml wody o temperaturze 100 °C.
2. Do herbaty w imbirku dodac 1 łyżeczke więcej.
3. Czas ekstrakcji 3-5 minut ( przykryty kubek) następmnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

1. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH std.

PU ERH MILK
