

HONEYBUSH BIO
Honeybush kocha dzikie zbocza Kapsztadzkiego przylądka i raduje się z nadmorskich wiatrów przynoszących wilgoć. Kiedy kiełkuje, przenika swoją drogę przez wrogi teren, podczas kwitnienia, rozprzestrzenia swój odurzający zapach. Jedyną rzeczą, której nienawidzi, to nawozy chemiczne i zanieczyszczenia.To natura w najlepszej postaci. Dzika i krucha.
Skład
Honeybush 100%Napar i smak herbaty
Dla Honeybush typowy jest piękny kolor mahoniowy, który w naparze zmienia się w pomarańczowy lub czerwono-brązowy. Zapach jest słodki ma przyjemny smak, który można porównać z prawdziwym miodem. Honeybush słodki, miękki i delikatny.
Jeśli lubisz herbatę w zimnej wersji, spróbuj Honeybush przygotować jak mrożoną herbatę. Wystarczy wlać gorący napój na kostki lodu. Rezultatem będzie smaczny i naturalnie słodki napój.
Pochodzenie herbaty
Ta "herbata" ma bardzo konkretne pochodzenie. Honeybush jest otrzymywana z liści południowo-afrykańskiego krzewu o łacińskiej nazwie Cyclopia intermedia, który nie jest spokrewniony z tradycyjnym krzewem herbacianym. Jest to około 150 cm wysoka roślina o długich gałęziach i iglastych liściach, która znajduje się w stanie dzikim tylko na południowym i wschodnim przylądku RPA. Ma wysokie wymagania dotyczące warunków składu gleby, wilgotności i światła, a ponadto jest niezwykle wrażliwa na obecność chemikaliów przemysłowych. Dlatego ta herbata jest w 100% naturalna i wolna od substancji zagrażających zdrowiu.
Honeybush lub krzak miodu, prawdopodobnie odkryty został przez afrykańskich Buszmenów. Oczarował ich swoim smakiem, a później efektami terapeutycznymi. Pierwsza pisemna wzmianka o tej niezwykłej roślinie - krzewie miodu pochodzi z 1705 roku, ale właściwości zostały opisane w 1830 r. Pierwsza plantacja powstała w 1996 roku, ale eksperyment ten nie przyniósł zadowalających wyników. W 2001 roku powstała kolejna plantacja w pobliżu miasta Haarlem, a następnie w Ericaville. Uprawie Honeybush nie sprzyjają uprawy z użyciem nawozów chemicznych. Pomimo faktu, że jego popularność nadal rośnie (najbardziej popularne w Japonii, Niemczech i Szwajcarii), zbiór jest możliwy tylko w środowisku naturalnym.
Zbiór Honeybush nie jest łatwy. Na stromych zboczach wzgórz miejscowych zbieracze często muszą wspinać się po linach. Sierpem koszą krzaki na około 30 cm nad ziemią i wypełniają duże kosze, które przewożą w celu przetworzenia. Na farmach całe gałązki z liśćmi są cięte na długość 6-30 mm. Następnie przebiega proces fermentacji. Obecnie istnieją dwa sposoby: fermentacja w dużych stosach lub w nagrzanym piecu. W pierwszym przypadku masa o wadze od 1,5 do 2,5 ton jest pokryta płótnem i w ciągu 3 dni dochodzi do samo rozgrzania i fermentacji. Fermentacja w piecu zapewnia lepszą jakość produktu i dochodzi do niej w krótszym czasie (24-36 godzin), ale jest oczywiście bardziej kosztowna. Gdy przetwarzanie Honeybush się zakończony, otrzyma on piękny kolor mahoniowy. Następnie przychodzi czas na suszenie na słońcu. Zazwyczaj trwa to 1-2 dni. Po przesiewaniu, kawałki szersze od zapałki są separowane, następuje pakowanie w worki i wysyłka.
Przygotowanie mrożonej herbaty Honeybush:
- Honeybusch zalać wrzącą wodą 100 ° C w stosunku 4 łyżki do 0,5 litrów. Większe ilości sypanej herbaty są, dlatego, ponieważ herbata jest mieszana z lodem.
- Czas parzenia wynosi 5-8 minut.
- Przygotować naczynie lub pojemnik, który będzie miało 1l. Pojemnik musi być odporny na wysoką temperaturę.
- Wypełnia do połowy pojemnik z kostkami lodu, a następnie natychmiast wlewamy napar.
- Na dnie szklanki możemy dodać owoce z puszki lub świeże.
- Taki sposób przygotowania herbaty gwarantuje utrzymanie wszystkich substancji prozdrowotnych.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać gorącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200ml wody.
- Do dzbanka dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Po 3 - 5 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

25. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

ROYAL EARL GREY – czarna herbata
