

Rooibos Superior Long Cut BIO
Naturalnie bezkofeinowy i naturalnie słodki. Zdecydowanie powinniście spróbować Rooibos. Jest to jedna z herbat o znaczących walorach odżywczych i bardzo przyjemnym smaku. Mogą go pić nawet bardzo małe dzieci, ponieważ jest łagodny, nie ma działania pobudzającego i zawiera przeciwutleniacze i polifenole. Jakość organiczna gwarantuje absolutną czystość ziół. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, że jest to absolutny lider wśród rooibosów.
Skład
Rooibos Superior Long Cut BIO 100%Napar i smak herbaty
Superior Long Cut BIO Rooibos jest niezwykle gładki, lekki i aksamitny. W smaku jest oczywiście słodki, jak każdy rooibos, ale uważna degustacja ujawni orzechowy ślad. Nie bez powodu rooibos nazywany jest "miodowym krzewem", ponieważ miód jest łatwo rozpoznawalny w jego smaku. Napar ma kolor ciemnego mahoniu.
Z rooibosa można przyrządzić wspaniały gorący napój, który można posłodzić mlekiem lub cukrem i cytryną. Ale rooibos doskonale smakuje również z kostkami lodu i świeżymi owocami.
Pochodzenie herbaty
Rooibos (Aspalathus linearis) rośnie tylko w Republice Południowej Afryki, a konkretnie w południowo-zachodniej części Przylądka.
Pod względem botanicznym krzew ten zaliczany jest do rodziny bobowatych, a jego kwiat jest rzeczywiście podobny do np. grochu, bobu lub groszku. Rośliny osiągają wysokość około dwóch metrów i rzucają się w oczy dzięki swoim igiełkowatym liściom. Rośliny te rosną na suchych, piaszczystych glebach i potrzebują okresowych pożarów, aby się rozwijać. Nasiona również przetrwają wysoką temperaturę. Krzewy herbaciane są bardzo wrażliwe na czystość środowiska, co również ze względu na ich wymagania dotyczące specyficznych warunków glebowych i świetlnych sprawia, że są endemitem południowoafrykańskim - ich uprawa w innych częściach świata jest niezwykle trudna.
Krzewy zbiera się, gdy mają ponad dwa lata, ścinając całe gałęzie o długości około pół metra. Należy je drobno posiekać, ułożyć w stosy i pozostawić do fermentacji. Naturalny proces fermentacji sprawia, że pierwotnie zielony surowiec nabiera pięknego mahoniowego koloru, a smak staje się słodki aż do miodowego. Kiedy rooibos osiągnie pożądane parametry sensoryczne, pracownicy rozkładają go na betonowych płytach i pozostawiają do wyschnięcia na słońcu.
Rooibos to roślina, która jest znana od ponad 300 lat. Udokumentowano, że w Górach Cederberg, gdzie rośnie, była spożywana przez rdzennych mieszkańców Cree, którzy stosowali ją na różne dolegliwości zdrowotne. To botanik Carl Humberg "odkrył" ją na nowo pod koniec XVIII wieku. Jednak dopiero na początku XX wieku Afrykańczycy zaczęli ją eksportować. Obecnie jest mile widzianą odmianą herbat ziołowych, a jej spożycie na całym świecie stale rośnie.
Dla uzupełnienia, rooibos jest bogaty w antyoksydanty, flawonoidy i aspalatynę, substancję o potencjale poprawy zespołu metabolicznego.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać gorącą wodą o temper. 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Po 8 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HONEYBUSH BIO

ROOIBOS TEA SUPERGRADE BIO
