

Rooibos zielony Long Cut BIO
Zieleń im odpowiada, a południowoafrykańskie słońce jest dla nich dobre! O kim mówimy? Ręcznie zbierane liście krzewu herbacianego, z których powstaje legendarny rooibos. Ten skarb Western Cape został wyhodowany organicznie z poszanowaniem natury, a jego pocięte gałązki i liście pozostawiono w ich większych częściach. Nie zawierająca teiny alternatywa dla herbat zielonych, zachowuje wszystkie uroki swojego bardziej znanego czerwonego brata, a jednak dostarcza nowych doznań.
Skład
Zielony Rooibos Long Cut BIO 100%Napar i smak herbaty
Napar ma bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami. W jego smaku wyczuwalna jest świeża linia ziołowa oraz przyjemna słodycz z lekką nutą orzechową.
Pochodzenie herbaty
W otoczeniu unikalnych formacji skalnych i starożytnych malowideł rdzennych mieszkańców, w pięknej przyrodzie gór Cederberg rosną przylądkowe drzewa herbaciane. Ten pozornie niepozorny krzew ma swój jedyny dom tutaj, w Western Cape, prowincji Republiki Południowej Afryki. Co ciekawe, jego nasiona bez problemu wytrzymują regularne pożary i mogą przetrwać nawet sześć lat w glebie, gotowe do kiełkowania.
Jeden krzew może produkować jednocześnie czerwony i zielony rooibos. Jednak zielony rooibos nadal nosi znamiona rzadkości. Wszystko jest identyczne do momentu ręcznego zbioru, który odbywa się na przełomie lata i jesieni. Jednak podczas gdy czerwone rooibos jest pozostawiane do zwiędnięcia, czyli utlenienia, zielone rooibos jest szybko siekane i suszone za pomocą ciepła. W efekcie otrzymujemy napój, który przynosi organizmowi tyle samo korzyści co wersja czerwona, ale zawiera o wiele więcej antyoksydantów i daje wyjątkowe uczucie świeżości.
Popularność rooibos rośnie od dłuższego czasu ze względu na zerową zawartość kofeiny oraz wyjątkowy świeży i naturalnie słodki smak, o czym wiedzą hodowcy Cedeberg i starają się oferować coraz wyższą jakość. Świadczą o tym ekologicznie uprawiane krzewy i dłuższe igły, które intensyfikują uzyskany smak napoju, który doskonale sprawdza się również w letniej wersji mrożonej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparzać gorącą wodą o temper. 90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Parzyć przez 8 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HONEYBUSH BIO

ROOIBOS TEA SUPERGRADE BIO
