

Brazylia Yerba Mate Green BIO
Ci, którzy lubią ziołowy, ziemisty smak Maté, znajdą w nim coś dla siebie. A ci, którzy jeszcze nie zdążyli się na nią zapoznać, mają wspaniałą okazję do spróbowania bardzo wysokiej jakości odmiany organicznej. Oprócz pysznego smaku, otrzymacie również sporą dawkę energii, ponieważ sfermentowane liście ostrokrzewu paragwajskiego działają jak znany środek pobudzający. Indianie amazońscy mogliby opowiadać.
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Brazylia Yerba Maté Green BIO daje lekko ziemisty napój, jak to zwykle bywa z Maté, ale jednocześnie wyczuwalny jest smak ziół i przyjemna słodycz. Napar ma kolor jasnobrązowy.
Pochodzenie herbaty
Był uważany za święty przez starożytnych argentyńskich, brazylijskich i paragwajskich Indian, ponieważ pomagał im przezwyciężyć zmęczenie i zachować czujność we wszystkich trudnych sytuacjach, które mogli napotkać w głębokiej amazońskiej puszczy. Wiemy, co kryje się za wyjątkowymi właściwościami Yerba Mate, to przede wszystkim teobromina, kofeina i teofilina, a następnie witaminy i wiele minerałów. Na początku tego wszystkiego znajdują się wiecznie zielone drzewa ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) rosnącego w Argentynie, Chile, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Osiągają wysokość około 20 metrów, ale są utrzymywane niżej w celu zbierania liści i gałązek. Rosną w miejscach zacienionych, w pobliżu strumieni i rzek. Sztywne, jajowate liście, nawet z końcowymi gałązkami, należy zbierać w odstępach 3-4 lat. Całe gałęzie są upychane przez robotników do worków i pozostawiane do fermentacji. Dzięki naturalnemu procesowi fermentacji surowiec roślinny zmienia zarówno kolor, jak i smak. Po zakończeniu tego procesu wszystko musi zostać poddane działaniu wysokiej temperatury, aby zatrzymać fermentację w odpowiednim momencie. Następnie odbywa się suszenie i dalsze pakowanie w worki. Yerba Mate dojrzewa w nich przez 1-2 lata. Dopiero na końcu tego procesu może zostać zmielona, posortowana i zapakowana. Jak wiadomo, mieszkańcy Ameryki Południowej piją ją w tykwie, czyli wysuszonej skórc owocu, za pomocą specjalnej słomki zwanej bombillą. Ale Yerba Maté można delektować się z ulubionego kubka lub termosu. Polecamy wypróbować go jako napój gorący lub mrożony. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Instrukcje dotyczące tradycyjnego przygotowania:
Tradycyjnie, Mate przygotowuje się w kalabasa (suszona skórka dyni) i pije na gorąco lub schłodzone z bombilli (metalowa słomka).
Do tykwy wsypujemy 2-3 łyżeczki liści i zalewamy lekko ciepłą wodą, aby liście miały zwartą konsystencję.
Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 3 minuty.
Ostrożnie włożyć bombillę do tykwy i powoli sączyć orzeźwiający napój. Aby zapobiec przedostawaniu się liści do słomki, na jej dolnym końcu znajduje się małe sitko. Nie róbcie zbyt mocnej zalewy, aby bombilla się nie zapchała!
Proces ten można powtórzyć do pięciu razy z jednej partii Mate. Należy jednak zawsze zaparzać przez maksymalnie 3 minuty. Do aromatyzowania można użyć cukru, cytryny, pomarańczy, rumu, koniaku lub mleka.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Wsypać 1-2 łyżeczki Mate do filiżanki (200 ml) i zalać gorącą wodą o temperaturze 70-80°C.
Pozostawić do zaparzenia na 3-5 minut, a następnie przecedzić. Im dłużej pozostawi się ją do zaparzenia, tym bardziej orzeźwiający będzie napar.
Po 5 minutach herbata zaczyna być jednak gorzka.
Z tej samej porcji można przygotować inne napary. Herbata może być aromatyzowana cytryną lub syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE

YERBA MATE PRAŻONA PREMIUM
