

Brazylia Despalada Zielona Yerba Mate Premium
Premium Maté dla prawdziwych koneserów! Sfermentowane liście ostrokrzewu paragwajskiego były uwielbiane najpierw przez Indian, potem przez hiszpańskich misjonarzy, a w końcu przez wszystkich. Brazylia Despalada Green Yerba Mate Premium zawiera naprawdę sporą dawkę teiny, dzięki czemu zwiększy waszą czujność i doda sił na każdy dzień.
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Z Despalada Green Yerba Mate Premium z Brazylii przygotujemy jasny napój o ziołowym aromacie i naturalnym, przyjemnie słodkim smaku.
POCHODZENIE HERBATY
Region Parana jest jednym z regionów, które stały się znane na całym świecie dzięki Yerba Mate. Położony na południu Brazylii, ma subtropikalny klimat z dobrym rozkładem rocznych opadów. Lata są gorące i wilgotne, a zimy suche. Warunki te sprzyjają drzewom, których liście są wykorzystywane do produkcji wysokiej jakości mate - ostrokrzewowi paragwajskiemu (Ilex paraguariensis).
Są to wiecznie zielone rośliny zamieszkujące miejsca chronione przed wiatrem i bezpośrednim słońcem oraz bogato zaopatrzone w wodę. Mają jajowate, sztywne liście, kwitną małymi, jasnozielonymi liśćmi i wytwarzają małe, czerwone pestkowce.
Ale o wiele bardziej interesujące niż ich owoce są liście. Zawierają one kofeinę, witaminy A, B i C oraz szereg przeciwutleniaczy. Dlatego też były one preferowane przez tradycyjne plemiona indiańskie, które pierwotnie żyły w naturalnych siedliskach ostrokrzewu paragwajskiego, tj. w Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i Argentynie. Ich zwyczaj przygotowywania regenerującego napoju z liści wysokiego drzewa został przejęty przez hiszpańskich kolonizatorów. Byli tak entuzjastycznie nastawieni do ostrokrzewu, że zaczęli zakładać nowe plantacje.
Warto wiedzieć, w jaki sposób powstaje ta najwyższej jakości Yerba Maté. Najpierw listki i gałązki muszą zostać ręcznie zebrane, włożone do dużych worków i pozostawione do fermentacji. Podczas tego procesu naturalnego utleniania mate zmienia swój aromat i smak. Gdy osiągnie pożądane parametry, pracownicy podgrzewają go gorącym powietrzem, zatrzymując fermentację. Następnie Maté musi zostać dobrze wysuszone, pocięte i zapakowane.
Instrukcje dotyczące tradycyjnego przygotowania:
1. Tradycyjnie Mate przygotowuje się w kalabasie (suszonej skórce dyni) i pije na gorąco lub schłodzone z pomocą bombilli (metalową słomką).
2. Umieścić 2-3 łyżeczki liści w tykwie i zalać je lekko ciepłą wodą, aby uzyskać twardą konsystencję.
3. Po kilku minutach zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 3 minuty.
4. Ostrożnie włóżyć bombillę do tykwy i powoli popijać orzeźwiający napój. W dolnej części kolby znajduje się małe sitko, które zapobiega przedostawaniu się liści do słomki. Nie robić zbyt mocnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
5. Można powtórzyć ten proces do pięciu razy z jednej partii Mate. Zawsze jednak zaparzać przez maksymalnie 3 minuty. W razie potrzeby użyć cukru, cytryny, pomarańczy, rumu, koniaku lub mleka do aromatyzowania.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawimy do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający.
- Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Ta sama partia może być użyta do przygotowania innych naparów. Herbatę można aromatyzować cytryną lub syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GUARANA YERBA MATE ENERGY

PIOSENKA KARAIBSKA - owocowa herbata
