

YERBA MATE NARANJA Z LAPACHO
Kto umie przynajmniej trochę po hiszpańsku, na pewno podejrzewa, jak to oryginalne Mate smakuje. Naranja to pomarańcza. Soczyste, słodkie i pomarańczowe owoce cytrusowe dostarcza zazwyczaj ziemistemu napoju orzeźwiająco owocową nutę. Mate Naranja należy do klasyki, po którą sięga większość Latynosów kilka razy w tygodniu. Skosztujcie go także wy!
Skład
Yerba Mate 89%, Skórka pomarańcza 3%, Lapacho Matto Gosso 8%Napar i smak herbaty
Pomarańczowy Yerba Mate was nie zawiedzie. Smak i aromat cytrusów pięknie otoczą lekką ziemistość i dymność Mate. Co więcej do mieszaniny dodaliśmy kory Lapacho, która jest słodka i lekko waniliowa. W efekcie jasnożółta herbata ma ciekawy smak, jest nowatorska i orzeźwiająca.
Pochodzenie herbaty
Jak wygląda życie w Brazylii, można sobie wyobrazić. Warto wspomnieć, jak to wygląda na plantacjach, gdzie rośnie ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis). Właśnie z nich produkuje się brazylijski narodowy napój Yerba Mate.
Ostrokrzewy to wiecznie zielone drzewa rosnące do 6-8 metrów. Dla produkcji Mate są zwykle uprawiane rodzaje Ilex paraguariensis, angustifolia i Amara. W samej Ameryce Południowej rośnie 60 podobnych gatunków, na całym świecie nawet 550. Ze względu na różnorodność natury charakteryzują się grubymi woskowymi liśćmi z gładkimi lub żebrowanymi skrajami i białymi lub blado fioletowymi łodygami.
Głównym czynnikiem wpływającym na smak i zapach Yerba Mate to ilość światła słonecznego, które dociera do liści ostrokrzewu. W gęstym lesie subtropikalnym, gdzie każda roślina walczy o światło, znajdziemy drzewa o długich cienkich pniach z dużymi liśćmi na ich wierzchołku. Inne warunki panują na plantacjach, gdzie rolnicy drzewa celowo zacieniają i przycinają, by je utrzymać w wielkości krzewów.
Istotnym problemem dla właścicieli plantacji są chwasty. Zastosowanie herbicydów miałoby zły wpływ na zawartość korzystnych dla zdrowia substancji w Mate oraz stanowiłoby zagrożenie dla równowagi ekologicznej lasów subtropikalnych. W związku z tym, większość plantatorów ich unika. Zamiast tego używają naturalnych warunków i uprawiają ostrokrzewy otaczane przez rodzime lasy. Tym samym zmniejszają liczbę zewnętrznych chwastów do minimum.
Krótko napiszemy o powodach popularności picia yerba mate. Indianie widzieli w nim przede wszystkim wielkiego pomocnika w walce z psychicznym i fizycznym zmęczeniem. Mate pomaga w trawieniu i poprawie odporności. Jego skutki były badane przez wiele zespołów naukowych.
Podobnie, możemy również opisać o Lapacho, które herbata Yerba Mate Naranja z Lapacho zawiera. Wewnętrzna kora wiecznie zielonego drzewa w Argentynie, Brazylii i Paragwaju zgodnie z tradycyjną medycyną ludową zalecana jest do poprawy samopoczucia i przywrócenia spokoju, wzmacnia odporność, pomaga w trawieniu i usuwa zakażenia lub zakażenia grzybicze.
Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:
Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.
2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.
3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.
Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.




















Potrzebujesz porady?

7. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

BRAZYLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE
