

YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Co zaoferują ci w Ameryce Południowej? Czy jesteś w wystawnej restauracji lub gościem ubogiej rodziny na skraju miasta, zawsze będziesz ugoszczony ciepłą Mate. W dawnych czasach zielony indiański skarb żuto z liśćmi koki. Ponieważ dodaje energii, używają go i dzisiaj do przygotowania herbaty. W Argentynie, Chile, Brazylii i Paragwaju stał się narodowym napojem. Może nawet osiedlić się w twoim domu ...
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Napar Mate jest jasnożółty z lekkimi zielonymi refleksami. Smak jest ziemisty, dymny i rześki. Znajdziemy w niej goryczkę, ktoś rozpozna ostre dźwięki. Nowicjusze mają przy pierwszym łyku trochę mieszane uczucia Ale wystarczy przygotować Mate dwa, trzy razy ... i jest jasne. Tajemniczy smak jest bardzo atrakcyjny i pociągający!
Pochodzenie herbaty
Mate jest wykonana z liści yerba mate (Ilex paraguariensis), która jest uprawiana w Argentynie, Brazylii, Chile, Urugwaju i Paragwaju. Należy do roślin tradycyjnie stosowanych przez Indian amerykańskich dla swych stymulujących efektów i wysokiej zawartości zdrowych substancji. Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące na brzegach potoków na wysokości 500-700 metrów. Lubi cień i ochronę przed wiatrem. W przyrodzie, rośnie do 20 metrów. Liście są sztywne, jajowate, z rąbowatymi brzegami, około 15 cm długości i 5 cm szerokości. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać ludzie z plemienia Guarani. Dla pozyskiwania liści drzewa utrzymywane są w maksymalnej wysokości 8 metrów, a co 3-4 lat gałęzie są przycinane.
Proces wytwarzania obejmuje sześć etapów - żniwa, fermentacja i utlenianie, suszenie, dojrzewanie, mielenie, opakowanie. Zbiory liści i gałązek jest prowadzony głównie ręcznie. Materiał roślinny jest wpychany do toreb, w których dochodzi do spontanicznej fermentacji i utleniania. Aby zatrzymać zmiany chemiczne, liście i gałązki są na krótki czas podane wysokiej temperaturze. Suszenie odbywa się w specjalnych pomieszczeniach, w których utrzymuje się temperaturę około 90 ° C W trakcie tego procesu występuje mielenie. Materiał następnie przesypuje się do worków. Liście są w nich od 12 do 24 miesięcy przechowywane w stałej temperaturze. Mate w nich dojrzewa. Potem następuje mielenie, sortowanie i pakowanie.
Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:
Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.
2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.
3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.
Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

11. 9.
24. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

SITKO SZCZYPCE WIELKIE 65mm

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

CHINA GUNPOWDER - zielona herbata
