

YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Co zaoferują ci w Ameryce Południowej? Czy jesteś w wystawnej restauracji lub gościem ubogiej rodziny na skraju miasta, zawsze będziesz ugoszczony ciepłą Mate. W dawnych czasach zielony indiański skarb żuto z liśćmi koki. Ponieważ dodaje energii, używają go i dzisiaj do przygotowania herbaty. W Argentynie, Chile, Brazylii i Paragwaju stał się narodowym napojem. Może nawet osiedlić się w twoim domu ...
Skład
Yerba Mate 100%Napar i smak herbaty
Napar Mate jest jasnożółty z lekkimi zielonymi refleksami. Smak jest ziemisty, dymny i rześki. Znajdziemy w niej goryczkę, ktoś rozpozna ostre dźwięki. Nowicjusze mają przy pierwszym łyku trochę mieszane uczucia Ale wystarczy przygotować Mate dwa, trzy razy ... i jest jasne. Tajemniczy smak jest bardzo atrakcyjny i pociągający!
Pochodzenie herbaty
Mate jest wykonana z liści yerba mate (Ilex paraguariensis), która jest uprawiana w Argentynie, Brazylii, Chile, Urugwaju i Paragwaju. Należy do roślin tradycyjnie stosowanych przez Indian amerykańskich dla swych stymulujących efektów i wysokiej zawartości zdrowych substancji. Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące na brzegach potoków na wysokości 500-700 metrów. Lubi cień i ochronę przed wiatrem. W przyrodzie, rośnie do 20 metrów. Liście są sztywne, jajowate, z rąbowatymi brzegami, około 15 cm długości i 5 cm szerokości. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać ludzie z plemienia Guarani. Dla pozyskiwania liści drzewa utrzymywane są w maksymalnej wysokości 8 metrów, a co 3-4 lat gałęzie są przycinane.
Proces wytwarzania obejmuje sześć etapów - żniwa, fermentacja i utlenianie, suszenie, dojrzewanie, mielenie, opakowanie. Zbiory liści i gałązek jest prowadzony głównie ręcznie. Materiał roślinny jest wpychany do toreb, w których dochodzi do spontanicznej fermentacji i utleniania. Aby zatrzymać zmiany chemiczne, liście i gałązki są na krótki czas podane wysokiej temperaturze. Suszenie odbywa się w specjalnych pomieszczeniach, w których utrzymuje się temperaturę około 90 ° C W trakcie tego procesu występuje mielenie. Materiał następnie przesypuje się do worków. Liście są w nich od 12 do 24 miesięcy przechowywane w stałej temperaturze. Mate w nich dojrzewa. Potem następuje mielenie, sortowanie i pakowanie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Jedną łyżeczkę Mate wsypać się do kubka (150 ml) i zalać gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

11. 9.
24. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

SITKO SZCZYPCE WIELKIE 65mm

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

PU ERH STD
