

MASALA GREEN - zielona herbata
Kto jest miłośnikiem mniej tradycyjnych herbat, nie powinien ominąć Masala green. Po pierwsze dlatego, że jego podstawą jest wartościowy Gunpowder z lekko cierpkim i miodowym akcentem. Po drugie dlatego, że dodaliśmy do niego przyprawy z aromatem cytryny i kamfory o pikantnym smaku. Kardamon, anyż i gałka muszkatołowa tworzą doskonały smak herbaty. Gorąco polecamy!
Skład
Herbata zielona China Gunpowder Super 72%, Cytrynowa trawa 5%, Gałka muszkatołowa, Cynamon 5%, Kardamon 10%, Różowy pieprz 2%, Goździk 3%, Anyż 2%Napar i smak herbaty
Herbata, która zaciekawi. Tak moglibyśmy opisać Masala green. Już w momencie wsypania herbaty do czajnika daje się polubić. Mieszanka ciemnozielonego Gunpowdera ożywia jasnozielona trawa cytrynowa, czerwone kuleczki pieprzu i całe kapsułki kardamonu. Ten aromat! Po zaparzeniu otrzymasz napój o złotożółty kolorze i lekko pikantnym aromacie. Smak jest zrównoważony – podstawę tworzą świeże nuty trawy z lekkim przysmakiem dymu. Na nie wpływa szczypiący smak przypraw ze sporadycznym miodowym posmakiem. Cierpkość jest lekka i orzeźwiająca.
Gunpowder fantastycznie nadaje się do przygotowania herbaty mrożonej. Polecamy do przygotowania herbaty z podaną wyżej mieszanką przypraw. Uzyskacie interesujący, smaczny i energię dodający napój.
Pochodzenie herbaty
Gunpowder to herbata zielona pochodząca z krzewu Camelia sinensis, podobnie jak i inne rodzaje herbat zielonych.
Wszystkie liście herbat zielonych wydają się być takie same, ale wbrew pozorom liście Gunpowdera można od innych gatunków łatwo odróżnić. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda inaczej – listki herbaciane są zwinięte na kształt małych kuleczek. Są nazywane perłami, ale według większości osób przypominają proch strzelniczy. Może i dlatego, że po zalaniu wodą dochodzi do eksplozji kuleczek, które z powrotem wracają do kształtu listka. Największym producentem Gunpowdera jest chińska prowincja Fujian. Po zwiędnięciu listki herbaty są (często ręcznie) zwijane, później palone i suszone. Stąd aromat dymu.
Cynamon, kardamon, trawa cytrynowa, pieprz, anyż oraz gałka muszkatołowa pochodzą od naszych sprawdzonych dostawców z UE. Tylko wybrani producenci potrafią konserwować zioła i przyprawy w taki sposób, aby można było ich użyć do idealnych herbat sypanych. Bardzo ważne jest zachowanie ich naturalnych właściwości sensorycznych i smakowych. Cynamon jest tradycyjnie dystrybuowany ze Sri Lanki, Chin albo Tajlandii, pieprz pochodzi ze wschodnich Indii, anyż z Turcji, a gałka muszkatołowa rośnie w Portugalii.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
2. Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

8. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata
