

YERBA MATE ENERGY
Ogromna porcja energii, wystrzelona do kosmu, nowy wymiar świeżości. Nazwij herbaciane doświadczenie z Yerba Mate Energy, jak chcesz. Ale wierz, że potencjał tego napoju o smaku mango postawi was na nogi i osiągnie niesamowite wyniki.
Skład
Yerba Mate 92%, Guarana w proszku, Cytrynowa trawa, Nagietek, Kwiaty bławatkaNapar i smak herbaty
Napar przyprawionego Mate jest jasnożółty i lekko mętny. Powoduje to Guarana, z którą nabywa jeszcze bardziej pobudzającej teiny. Końcowy smak jest połączeniem ziemistej Mate, gorzkiej guarany i soczystego mango. Zaciekawi i zachęci do przygotowania kolejnej porcji.
Pochodzenie herbaty
Kiedy mówisz yerba mate, to należy dodać – Brazylia, czyli Federacyjna Republika Brazylii. Jest największym i najbardziej zaludnionym krajem w Ameryce Południowej z największymi lasami tropikalnymi na świecie. Właśnie Amazońskie lasy to jest miejsce, gdzie właściwości liści ostrokrzewu (Ilex paraguariensis), z których Yerba Mate się produkuje, zostały odkryte. Miejscowi Indianie przekazali tą tajemnice kolonizatorom hiszpańskim, a oni zaś innym ... Wieści o napoju wspomagającego fizyczną i psychiczną witalność odganiającego głód rozprzestrzeniła się bardzo szybko po całym świecie.
Yerba Mate jest południowoamerykańskiej kulturze mocno zakorzenione. Piją go ludzie na ulicach, rolnicy na plantacjach i urzędnicy w biurach. Często, jak w tym przypadku pochodzi z ekologicznych plantacji w Laranjeiras leżących w pobliżu Rio de Janeiro. Jego historia zaczyna się w latach 70., kiedy bracia Somensi postanowili wykorzystać swoje doświadczenia i założyć fabrykę do produkcji wysoko jakościowej Yerba Mate. W odniesieniu do tradycji, ochrony środowiska i przemysłowej wartości - jak piszą na swojej stronie internetowej.
Ostrokrzew peruwiański jest uprawiany w cieniu, w celu zachowania liściom maksymalną ilość korzystnych dla zdrowia flawonoidów. Dzięki nim i innym cennym substancją regularnie pijący mate mają mniejsze problemy z trawieniem, funkcją układu krążenia i przedwczesnego starzenia się komórek.
W mieszance Yerba Mate Energy występuje także drobno zmielony proszek z nasion paulinia guarana. Źródłem tzw. brazylijskiego kakao lub Guarany jest pnący krzew, który rośnie naturalnie w Brazylii, Ekwadorze i Kolumbii. Jego właściwości są znane od stuleci. Nasiona zawierają oprócz pobudzającej kofeiny, także teobrominy i teofiliny. Tradycyjna medycyna zaleca spożywanie Guaranę do wyeliminowania fizycznego i psychicznego zmęczenia oraz poprawy pamięci. Kofeina z guarany wchłania się wolniej, a jego efekty utrzymują się do 6 godzin (około 2 godziny dłużej niż kofeiny z kawy).
Kwiaty chaber, które dodajemy do mieszaniny są bogate w antokyanidy, flawonoidy i sole mineralne oraz mangan. Dlatego medycyna ludowa stosuje go w stanach zapalnych lub problemach nerek.
Pierwsze wzmianki o zastosowaniu nagietka w związku ze zwalczaniem wybranych dolegliwości sięgają do 1150 roku. Hildegarda z Bingen w swojej recepturze go zaleca jako odpowiedni środek w przypadkach zatrucia. Dzisiaj właściwości nagietka dostrzegane są między innymi jako sposób rozluźnienia mięśni gładkich, powstrzymania rozwoju bakterii i oczyszczania krwi.
Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:
- Tradycyjnie Mate przygotowuje się tzw. Kalabasach (wydrążona tykwa owocu) pije się gorące lub zimne przy użyciu bombilly (rurka do picia napoju).
- Do kalabasy wlać 2-3 łyżeczki liści i zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 70 – 80` C, żeby liście otrzymały zwartą konsystencję.
- Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 3 minuty.
- Ostrożnie włóż do kalabasy bombillę i orzeźwiający napój powoli można pić. W tym celu, żeby do rurki nie dostały się liści jest u jego dolnego końca małe sito. Nie przygotowuj zbyt mocnego naparu, aby uniknąć zatkania bombilly!
- Proces ten może być z pojedynczej dawki Mate powtarzany aż do pięciu razy. Zaparzyć trzeba zawsze maksymalnie przez 3 minuty. W razie potrzeby użyć można cukier, cytrynę, pomarańczowy rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

6. 5.
9. 5.
9. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TUAREG – zielona herbata

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata
