

PU ERH Z NUTĄ CYTRYNY
Ciemna i świeża, silna i delikatna. Połączyliśmy naturalną ziemistość chińskiego Pu erh z kwaśnością europejskich cytryn. Powstała kompozycja jest atrakcyjna i smakowo niezwykle interesująca. Niższa zawartość białka sprawia, że ten cytrynowy cud można popijać przez cały dzień. I pomoże wam wejść do świata dodatkowo fermentowanych herbat. Być może nie polubicie je od pierwszego smaku, ale po drugim łyku, pokochasz je do końca życia.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh 80%, Cytrynowa trawa, Skórka cytryny, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Sypana herbata Pu Erh z nutą cytryny daje ciemny pomarańczowy napar. Pachnie ziemisto, równocześnie świeżo -cytrynowo. Od tej kombinacji można oczekiwać od ciekawego smaku - ktoś w niej odnajduje jesienny las, inny wilgotną glebę. Dodaj do tego cytrusowąświeżość i do przyprawionego Pu erh szybko się przyzwyczaisz. Trzeba spróbować!
Pochodzenie herbaty
Dlaczego wybraliśmy Pu Erh? Właśnie dla jej nietypowego smaku i aromatu. Lubimy go również z powodu mniejszej zawartości substancji białkowej, która pozwala cieszyć się tą starożytną chińską herbatą niemal przez całą dobę.
Wyprodukować najlepszą Pu erh nie jest możliwe bez liści naprawdę starych chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis). Z wielości tych krzewów słynie przede wszystkim prowincja Yunnan. Pagórkowaty krajobraz południowych Chin, o średniej wysokości 1,980 metrów jest skojarzony z herbatą od tysięcy lat. Nie tylko ze względu na niezwykłą opiekę nad tymi starymi krzewami roślin herbaty, ale także dla specyficznego klimatu znajdującego się pod wpływem deszczów monsunowych. W Yunnan rodzą się herbaty, które nie mają konkurencji na całym świecie.
Sama produkcja Pu erh jest owiana tajemnicą. Co czyni ją wyjątkową ze względu na smak i korzyści dla zdrowia, to dodatkowa, powolna fermentacja. Liście po naskubaniu zostawione są do więdnięcia, a następnie są nagrzewane, skręcane i suszone. W związku z tym konieczne jest, by ponownie dostarczyć im wilgotność i pozostawić herbatę do fermentacji. Ponieważ na Pu Erh zbiera się nie tylko pąki, ale również starsze duże liście zawierające bakterie i grzyby, fermentacja jest całkowicie naturalna. Może potrwać kilka dni aż do kilku miesięcy. Po zakończeniu tego procesu herbatę suszy się i sprzedaje w formie sypkiej lub jest ona formowana do kształtu cegiełek lub gniazd.
Drugim ważnym składnikiem Pu Erh z nutą cytryny jest trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus). Po polsku nazywa się palczatka cytrynelowa. Chodzi o tropikalną trawę, której wszystkie części mają charakterystyczny zapach cytryny. Jest on używany nie tylko do przyprawiania żywności, ale także w przemyśle kosmetycznym.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu - Erh zalać wrzącą wodą w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (przykryty kubek) a następnie odcedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SOCZYSTA GUAWA - owocowa herbata

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata
