

PU ERH MINI TOU CHA
Tradycyjny chiński Pu Erh to pojęcie. Herbata prasowana, dodatkowo
fermentowana zyskuje zwolenników zarówno w kraju swego pochodzenia, jak i
na całym świecie. Jej specyficzny, ziemisty smak czasami przypominający
zapach liści lub mchu, plasuje ją wśród herbat, którymi należy się
„przepijać”. Jednak w przypadku Pu Erh Mini Tou należy spodziewać się
łagodnej ziemistości, lekkiej goryczki i zwieńczenia ogólnego smaku nutą
słodyczy. W kolejnych naparach możecie spodziewać się ciekawych niuansów
smakowych.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh Mini Tou Cha 100%Napar i smak herbaty
Pu Erh Mini Tou Cha daje bardzo ciemny napar w brązowo-czerwonym kolorze.
Po pierwszym zaparzeniu może wydawać się bardziej aromatyczna, o smaku
jakby mokrych liści w lesie, lekko gorzka, może nawet dymna. W przypadku
niektórych charakterystycznych odmian, napar przygotowany zgodnie z
tradycją składa się w ofierze bogom (polewając nim posążki bóstw
herbacianych). Każde kolejne zaparzanie redukuje szorstkość i ziemistość
tej herbaty i otwiera przestrzeń słodyczy i wyjątkowej delikatności.
Pochodzenie herbaty
Na wstępie należy zaznaczyć, że klasyczne Pu Erh powstają z liści bardzo
starych chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis). Tak też
dzieje się w przypadku Pu Erh Mini Tou Cha wywodzącej się z gór Wu Liang
Shan położonych w południowo-zachodniej części prowincji Yunnan w
Chinach. Lokalne plantacje herbaty długo pozostawały bez opieki, dlatego
krzewy herbaciane rosną tutaj na dziko podobnie jak inne okoliczne
rośliny. Mówi się, że krzewy, z których wyprodukowaną tą Pu Erh, mają
ponad 200 lat.
Położenie plantacji na wysokości 2 400 metrów nad poziomem morza sprawia,
że produkowane tutaj herbaty są zaliczane do jednych z najwyżej
uprawianych. Krzewy herbaciane rosną na stromych zboczach i grzbietach
gór, dlatego zrywanie listków jest mocno utrudnione i zawsze wykonywane
ręcznie. Przed rozpoczęciem wiosennego sezonu herbacianego pracownicy
muszą udać się w góry, aby pozbyć się z plantacji chwastów i zapewnić
dostęp do krzewów. Oczywistym jest, że krzewy herbaciane rosną tutaj w
całkowicie naturalnych warunkach, bez kontaktu z nawozami lub środkami
ochrony roślin. Charakter herbaty kształtowany jest przez znaczne różnice
temperatur w dzień i w nocy, które mogą dochodzić do 30 °C. W ciągu dnia
listki herbaty absorbują duże ilości światła słonecznego i ciepła,
natomiast w nocy ich rozwój jest spowalniany przez zimno. Dzięki temu
herbata uzyskuje swój charakterystyczny smak a jej najlepsze cechy
dosłownie kumulują się wewnątrz liścia.
Zbiory w Yunnan przeprowadza się trzy razy w roku, listki za każdym razem
mają inne przeznaczenie - herbata z drugiego i trzeciego zbioru jest
zwykle przeznaczana do produkcji wyrobów prasowanych i tabliczkowych.
Ręcznie zerwane listki pozostawia się, żeby zwiędły a następnie praży się
na dużych patelniach. Nazywa się to „zabijaniem zieleni”, wtedy
przerywane zostają procesy enzymatyczne. Po tym następuje ręczne zwijanie
i suszenie herbaty na słońcu. Wyprodukowaną w ten sposób herbata nazwano
Mao Cha. Dopiero teraz po potraktowaniu jej parą, sprasowaniu i długim
suszeniu w niskiej temperaturze powoli powstaje z niej Pu Erh. W wyniku
złożonego procesu powstają herbaty, które muszą dojrzeć do doskonałości.
Czasami nawet przez kilka dziesięcioleci.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Pu Erh Mini Tou Cha należy sparzyć gotującą się wodą (woda powinna
gotować się przez 1 minutę).
Ługujemy przez kilka sekund, wodę wylewamy i ponownie zaparzamy.
Pozostawiamy na 3-5 minut i przecedzamy.
Pu Erh Mini Tou Cha można zaparzać pięciokrotnie.

























Potrzebujesz porady?

28. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

NIERDZEWNE SITKO NA HERBATĘ

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH STD

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
