

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
Ten czterogramowy smakołyk to prawdziwy unikat wśród herbat. Minęło piętnaście lat, aby dojrzał i stał się jednym z najlepszych herbat na świecie. Pu Erh Mini Tou Cha jest właściwym wyborem dla miłośników herbaty i smakoszy subtelnych naparów. Kto pije, nie spotka się z żadną goryczką, w ustach rozpłynie się lekko słodkie i bardzo bogate ciepło.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh Mini Tou Cha 100%Napar i smak herbaty
Ciemnoczerwony napar i bardzo przyjemny smak bez cierpkości - czyli Pu Erh Mini Tou Cha. Jeśli sobie ją przygotujesz, to Twój kubek będzie wypełniony po brzegi słodkością z bardzo ukrytą ziemistością. Herbata jest wyważona, gładka, cudownie pyszna.
Pochodzenie herbaty
Pu Erh Mini Tou Cha pochodzi z dużych wysokościach nadmorskich chińskich gór Wu Liang. Leży w prowincji Yunnan, która słynie plantacjami herbaty najwyższej jakości. Lokalne ogrody znajdują się tu najwyżej na świecie. Rośliny herbaty uprawiane do produkcji Pu erh. Na wysokości 2400 metrów nad poziomem morza rosną tylko zdrowe i bardzo stare krzewy. Poinformowano, że ich wiek sięga do 200 lat. Plantacje znajdują się w odległych, trudno dostępnych miejscach. Brak dróg i znaczna odległość od zanieczyszczeń przemysłowych, zapewniają indywidualne podejście do zbierania, czystość bez szkodliwych substancji.
Zbiór liści herbaty Yunnan odbywa się trzy razy w roku. Po raz pierwszy w połowie kwietnia (herbata nazywa się Chun Fujian) po raz drugi na przełomie lipca i sierpnia (ER Shui do produkcji sprasowanych herbat), po raz trzeci we wrześniu i październiku (Ku-HWA, herbata sprasowana do różnych kształtów). Zbierane liście są pozostawione więdnięciu i ogrzewa się je na patelni. Tak zwanym " zabiciem zieleni" przerywa się procesy enzymatyczne, trawiasty posmak herbaty zmienia się na miękki.
Następuje ręczne przewijanie i suszenie na słońcu. I herbata Mao Chao jest gotowa. Liście tej herbaty są materiałem wyjściowym do wytwarzania prasowanych Pu erh. Następuje gotowanie na parze, prasowanie i suszenie (w bardzo niskiej temperaturze, aby zachować zwartość herbaty) i powstaje tradycyjna Pu Erh, której jakość jest zależna od różnej długości okresu dojrzewania. Równie różne są rodzaje Pu erh - zależy od poziomu fermentacji liści herbaty i formy formowania. Bułeczki nazywane są Bing Cha (Chi Ping) gniazdo Tuo Cha, Cha Dżuan cegły. Czasem herbata jest wkładana do łodyg bambusa albo do skórki mandarynki i tym podobne. Herbata, która dojrzewa zmienia swoje właściwości smakowe w zależności od czasu przechowywania. W Chinach panują dla Pu erh znacznie lepsze warunki niż w Europie. Wilgotność względna w Yunnan to około 90 procent, zaś u nas około 50. W ten sposób długie przechowywanie w warunkach europejskich robi więcej szkody niż pożytku dla herbaty - powodując przesuszenia. Na rynku są dostępne herbaty kilkuletni. Herbaty, które mają ponad dwadzieścia lat należą do rzadkości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu Erh Mini Tou Cha sparzyć wrzącą wodą (woda powinna gotować się przez 1 minutę).
- Zaparzać przez kilka sekund, wylać wodę i zalać drugi napar. Herbatę parzyć przez 3-5 minut, a następnie przecedzić.
- PU ERH MINI TOU CHA można zaparzyć 5 razy.

























Potrzebujesz porady?

20. 7.
18. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH std.

PU ERH MINI TOU CHA

PU ERH ROYAL
Przeglądaliście
