

PU ERH MINI TOU CHA GOLD PREMIUM
Jakość premium można rozpoznać nie tylko po nazwie, ale przede wszystkim po smaku. Jeśli przygotujecie Pu Erh Mini Toucha Gold Premium, możecie spodziewać się specyficznego ziemistego smaku z bardzo subtelnymi nutami mchu i zapachem jesiennych liści. Główną rolę odgrywają w nim jednak suszone owoce i umami, a wśród nich można rozpoznać rodzynki. Ogólny efekt jest słodki i świeży. Może Was to trochę zaskoczyć przy pierwszej filiżance, ale z każdą następną pokochacie tę herbatę jeszcze bardziej.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh Mini Tou Cha 100%Napar i smak herbaty
Pu Erh Mini Toucha Gold Premium po zalaniu gorącą wodą uzyskuje brązowo-czerwony, bardzo ciemny kolor. Warto wiedzieć, że pierwszy napar jest bardzo mocny w smaku, czasem nawet niesympatyczny. Z tego powodu tradycyjnie używa się go do polewania posągów bogów herbaty. Inne napary są bardziej delikatne, słodsze, łagodniejsze i lżejsze.
Pochodzenie herbaty
Wu Liang Shan, z którego pochodzi ta herbata, to pasmo górskie położone w prefekturze Simao w regionie Yunnan. Jego najwyższe wzgórza wznoszą się na wysokość 3300 m n.p.m. i stanowią tło dla kilku plantacji herbaty. W najwyższej z nich (2 300 m n.p.m.) rosną jedne z najstarszych krzewów herbacianych na świecie. Zdrowe, dwustuletnie drzewa herbaciane rosną dziko na stromych zboczach i grzbietach gór. Słaby dostęp do tych obszarów gwarantuje niezakłócone środowisko. Herbaty pochodzące z tego i okolicznych ogrodów charakteryzują się doskonałymi walorami sensorycznymi i absolutną czystością smaku.
Produkcja Pu Erh podlega ścisłym zasadom. Zwykle zbiera się tylko pąki z dwoma lub trzema liśćmi. Następnie robotnicy prażą je na patelniach w cieniu, aby straciły część wilgoci. I robią to w dużych partiach. Dzięki temu enzymy fermentacyjne nie ulegają całkowitemu zniszczeniu, ponieważ to właśnie one przyczyniają się do pożądanego dojrzewania Pu Erh. Gorące i wilgotne liście muszą być szybko zwinięte, a następnie herbata jest suszona na słońcu, najlepiej bardzo intensywnie. Tak przyrządzoną herbatę nazywa się Mao Cha. W przypadku Pu Erhu jest to rodzaj półproduktu. Mao Qi jest następnie gotowany na parze, prasowany i suszony przez długi czas w niskiej temperaturze.
Pu Erh przez długi czas były towarem nieosiągalnym dla zwykłych konsumentów. Pierwotnie były one dostarczane tylko cesarzowi i jego gościom. Z tego też powodu są one czasem nazywane "herbatą cesarzy".
Ten szczególny Pu Erh został sprasowany w kształt małych gniazd (lub uli pszczelich). Inne herbaty mają kształt dużych ciastek lub cegieł. Z nich należy jednak obrać pożądaną ilość herbaty za pomocą ostrego narzędzia. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbat zielonych lub czarnych, Pu Erh są przechowywane przez dłuższy okres czasu (niektóre przez kilkadziesiąt lat), aby w pełni rozwinąć wszystkie smaki i aromaty.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Pu Erh Mini Tou Cha sparzyć wrzącą wodą (woda powinna gotować się przez 1 minutę).
Zaparzać przez kilka sekund, wylać wodę i zalać drugi napar. Herbatę należy parzyć przez 3-5 minut, a następnie przecedzić.
Można zaparzyć Pu Erh Mini Tuo Cha 5 razy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
