

TRUSKAWKOWY SERNIK BIO - czarna herbata
Ugryźć herbatę? Dlaczego nie! Któż mógłby się oprzeć sernikowi posypanemu świeżymi truskawkami. Tak orzeźwiający, taki zachęcający. Byliśmy inspirowane przez najlepszych cukierników i mieszaliśmy herbatę w jakości BIO z kawałkami truskawek, skórki cytryny i płatkami róży. Kropla naturalnego aromatu delikatnie podkreśliła ten mały cud. I oto nadchodzi - Sernik truskawkowy do Waszego czajniczka.
Skład
Czarna herbata Yunnan 80%, Kawałki skórki cytrynowej, Naturalny aromat, Kawałki truskawek 3%, Płatki różyNapar i smak herbaty
Czarna herbata Sernik truskawkowy BIO ma wszystko, czego można oczekiwać od napoju śniadaniowego. Świetny orzeźwiający smak z atrakcyjnymi tonami soczystych truskawek, przyjemnym aromatem, a ponadto pochodzi z ekologicznie zarządzanej plantacji herbaty.
Pochodzenie herbaty
Chińska czarna herbata jest mniej znana niż zielona herbata, ale nie oznacza to, że ma niższą jakość. Świadczy o tym coroczne światowe zapotrzebowanie, a także certyfikacja BIO, którą uzyskują wyłącznie produkty ekologiczne. Tak więc te, które były uprawiane bez użycia nawozów przemysłowych i oprysków, w czysto naturalny sposób. Również muszą być tak przetwarzane - zgodnie z procedurami nie zanieczyszczającymi środowisko. Wszystkie te wymagania spełnia stuprocentowa czarna herbata, która jest podstawą Truskawkowego sernika BIO. Prowincja Yunnan znajduje się na południu Chin, w pobliżu granicy z Wietnamem, w dolinie rzeki Mekong. Położone jest na tak zwanych subtropikalnych wyżynach, zimy są łagodne, lata są ciepłe, czasem nawet tropikalne. Jest to górzysty region, więc w dolinie panuje upał, a na szczytach wieje lodowaty wiatr. Ze względu na duże wysokości i łagodny klimat sezon wegetacyjny jest długi.
Mówi się, że w Yunnan uprawiali krzewy herbaciane (Camellia sinensis) od ponad 2,5 tysiąca lat. Miejscowa ludność zbiera listeczki od marca do listopada. A jeśli przetwarzają je przez fermentację, nazywają wynik czerwoną herbatą. Zwłaszcza w prowincji Yunnan znajdziecie go pod nazwą Dianhong - „Dian” oznacza Yunnan, a „hong” oznacza czerwony. Sama fermentacja jest procesem czasochłonnym i wymagającym doświadczenia. Zerwane zielone liście zostaja poddane więdnieciu, następnie skręcaniu. Uwalnia się sok, który uruchamia fermentację. Podczas niej herbata zmienia swój smak, zapach i kolor. Gdy osoba odpowiedzialna stwierdzi, że liście są fermentowane dokładnie jak jest potrzeba, pozwoli herbatę wysuszyć ciepłym powietrzem. Następnie należy ją posortować i zapakować.
Co zrobiliśmy z tą herbatą z Yunnan my? Dodaliśmy do niej truskawki, skórkę z cytryny i płatki róży. Mieszankę ostatecznie otoczyła mgiełka naturalnego aromatu. Zapewnia to, że mieszanka herbaty nie zawiera substancji syntetycznych i nie powoduje na przykład zgagi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata

AJERKONIAK - czarna herbata
