

Nostrzyk lekarski nać - zioło
Zawiera kumarynę i melilotynę pachnącą jak świeżo skoszona trawa. Używa się go do wyrobu maści, okładów i nalewek ziołowych. Poznajcie nostrzyk lekarski. Jego suszoną nać można zalać gorącą wodą, aby przygotować herbatę o gorzkim smaku, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wątroby, naczyń krwionośnych i skóry. Można też przygotować z niego mieszankę, która świetnie komponuje się z melisą, walerianą, owocami dzikiej róży lub dziurawcem.
Skład
Nostrzyk żółty 100%Napar i smak zioła
Napar jest jasnożółty, jego zapach przypomina letnią łąkę. Smak jest ziołowy, intensywny.
Pochodzenie zioła
W starych zielnikach można znaleźć nostrzyk lekarski (Melilotus officinalis) pod nazwami lucerna, koniczyna miodowa, koniczyna lub ziele pszczele. Wszystkie odpowiadają albo jego wyglądowi, albo zastosowaniu. Ma żółte kwiaty, jest uwielbiany przez pszczoły i często spotykany na pastwiskach dla koni. Należy dodać, że zwierzęta gospodarskie niespecjalnie go lubią.
Ta dwuletnia roślina dorasta do około półtora metra, ma trójlistkowe liście i, jak wspomniano, żółte kwiaty. Ponieważ należą do rodziny szerokolistnych, mogą przypominać kwiaty akacji lub drzewa chilimowego. Po zapyleniu wytwarzają szarobrązowe strąki zawierające kilka nasion.
W naszym kraju jest u siebie, ale można go spotkać również w Azji, a także został wprowadzony do Afryki Południowej i Ameryki. Rośnie zazwyczaj w miejscach suchych, na nizinach. Jego kwiaty przyciągają pszczoły, gwarantując im mnóstwo pożywienia, dlatego pszczelarze chętnie sadzą go jako zioło nektarotwórcze i zapylające. Kwitnie od czerwca do września.
Do podstawowych substancji, które określają właściwości nostrzyka lekarskiego należą kumaryna i melitolina. Co ciekawe, kumaryna odstrasza owady, a także niektóre gryzonie. Bardziej ucieszy nas jednak jej słodki zapach (nie bez powodu jest wykorzystywana w perfumach) oraz udział w reakcjach chemicznych zmniejszających krzepliwość krwi.
Dlaczego zioło to jest tak popularne wśród zielarzy? Przyjmowanie odwaru z jego liści wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, układu naczyniowego i tkanek. Oczywiście można z niego również zrobić wino, maści, okłady czy nalewki.
Jednak uwaga - zioła powinny unikać osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Ziele zalać wodą o temperaturze 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 250 ml.
2. Aby przygotować napar w czajniczku, należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
3. Zaparzać przez 15 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HIBISKUS KWIAT - karkade

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
