

LAPACHO MATTO GROSSO
Dla Indianin Południowej Ameryki jest to drzewo bogów. Botanicy nazywają to Tabebuia impetiginosa. My uważamy, że Lapacho to uzdrawiające drzewko. Jedo działanie jest fantastyczne.
Skład
Lapacho Matto Gosso 100%Napar i smak herbaty
Kora z drzewa Lapacho musi być gotowana przez pięć minut, a następnie około dwudziestu minut zaparzana. Wynikiem jest napój w kolorze miedzi. Zapach jest dębowy, trochę wanilii z cytryną w posmaku. Smak może nie dla wszystkich być przyjemny - jest cierpki, gorzki, ale również słodki i lekko rozgrzewa. Z drugiej strony można w nim znaleźć oryginalność i cieszyć się jego niezwykłością.
Pochodzenie herbaty
Lapacho pochodzi z obszaru granicy Brazylii-Argentyny. Korę w celu zwalczania chorób zaczęli używać korę Indianie, szczególnie w Ameryce Południowej i Środkowej. Ponadto, wytwarzali z niej różne instrumenty i łuki. Lapacho Europejczykom jest już znane z czasów Wikingów. Wiecznie zielone drzewo z charakterystycznymi czerwonymi i fioletowymi kwiatami rosnącymi w lasach w Argentynie, Paragwaju i Brazylii rośnie od 15 do 20 metrów i żyje do 700 lat.
Efekty lecznicze posiada wewnętrzna kora drzewa. Można ją uzyskać precyzyjnym zbiorem tak, aby nie uszkodzić drzewa. Po zdjęciu kory z drzewa jest ona przechowywana w ciemnym i suchym pomieszczeniu, gdzie wysycha. Następnie jest oczyszczona z liści i gałązek i gruzu i suszy się ją w strumieniu powietrza. Następnie Lapacho jest pakowane w specjalne worki z juty i oznaczone numerem serii. Z każdej pobierane są próbki do analizy chemicznej.
Lapacho jest również znana pod nazwą portugalskiej Pau d'Arco lub Ipe Roxo i Taheebo.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Dawki w zależności od gustu, około 1 łyżkę Lapacho na 1 litr wody. Z tej partii przygotujemy cztery filiżanki herbaty.
- Lapacho dodamy do wrzącej wody. Zaleca się około pięć minut gotować i około kolejne 20 minut zaparzać.
- Mieszać tylko drewnianą łyżką.

























Potrzebujesz porady?

17. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

VILCACORA (Uňa de gato, Koci Pazur, Uncaria)
