

MUNA MUNA (Minthostachys setosa)- zioło
Południowoamerykańska górska Muna Muna staje się modna. Wysoko cenione zioło jest uważane za kolejny peruwiański cud. Indianie używają go nie tylko do ochrony upraw przed szkodnikami, ale także jako naturalny antybiotyk i środek wsparcia dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego i pokarmowego. Można go też z powodzeniem używać na skórę. Świeżo miętowy napar można pić na ciepło i zimno.
Skład
MUŇA MUŇA 100%Napar i smak herbaty
Napar z liści Muna Muna jest pyszny, delikatny i świeżo miętowy. Ma lekki żółto-zielony kolor i orzeźwiający aromat. Można pić go z sokiem z cytryny w wersji zimnej i gorącej. Poleca się go także łączyć z innym peruwiański skarbem - Vilcacorą.
Pochodzenie herbaty
Muna Muna jest kolejnym cudem Ameryki Południowej. Peruwiańscy Indianie korzystają z jego nadprzyrodzonych zdolności od wielu lat. Oprócz leczniczych efektów używają tą roślinę jako środek ochronny przed szkodnikami ziemniaków i innych warzyw.
Ziele to po raz pierwszy zostało opisane przez Hiszpanów, którzy mieszkali w obszarze dzisiejszego Peru. To było w 17 wieku, kiedy pogłoski o wielkich własnościach krzewu lasu deszczowego rozprzestrzeniły się do Europy. Muna Muna (Minthostachys Setosa) wyglądem podobna jest do oregano. Dorasta do około 2 metrów, jest lekko omszona, liście są owalne. Dla celów fitoterapii stosowana jest wysuszona część nadziemna. Występuje w Andach - od północnej Wenezueli po Kolumbię, Peru i Boliwię aż do centralnej Argentyny.
W Ekwadorze nazywają ją Tipo lub Poleo , w północnym Peru Chancua,w Boliwii Muna i Argentynie Peperina. W każdym razie, zawsze chodzi o roślinę bardzo cenioną ze stosunkowo ograniczoną dystrybucją. Naukowcy zastanawiają się jak ją chronić i jednocześnie rozszerzyć jej uprawę, aby zaspokoić wciąż rosnący popyt.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Muna Muna zalać gorącą wodą w temperaturze 80 °C w stosunku 5 g na 1 litr wody.
Pozostawić 5 -10 minut. Następnie scedzić.
Zalecane spożycie: Dorośli 2 - 3 razy dziennie 300 ml, dzieci w wieku od 3 lat 1 x 300 ml dziennie.

























Potrzebujesz porady?

1. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

CHUCHUHUASA - zioło
