

Masala Chai Sekrety Indii - Czarna herbata
Kolorowe, pachnące i uspokajające. Takie właśnie mogą być Indie, kraj niesamowitej przyrody, ciepłych ludzi i wspaniałych herbat. Oto jedna z nich: tradycyjna Masala Chai, pikantna, mocna i rozgrzewająca. Wzbogaciliśmy ją o kawałki pomarańczy, jej smak jest tak przyjemny, słodko cytrusowy.
Skład
Czarna herbata Assam FOP 45%, Kawałki imbiru, Anyż, Kawałki pomarańczy, Kardamon, Różowy pieprz, Goździk, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Sekret India Chai nadaje naparowi ciemno mahoniowy kolor. Pachnie goździkami i anyżem gwiazdkowym, a w jego smaku odnajdziemy zarówno słodycz pomarańczy, jak i pieprzny smak wszystkich dodanych przez nas przypraw. Ogólnie rzecz biorąc, herbata jest orzeźwiająca, zrównoważona smakowo i bardzo atrakcyjna.
Herbatę tę można pić na słodko, ale tradycja nakazuje, aby zrównoważyć ją odrobiną mleka. Istnieją również obszary, gdzie do masala chai dodaje się szczyptę soli.
Pochodzenie herbaty
Kiedy mówi się Assam, dla każdego miłośnika herbaty jest jasne, że jest to region Indii słynący z uprawy herbat najwyższej jakości. Znajdujące się w północno-wschodniej części kraju chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis) znane są od około połowy XIX wieku. Rolnicy początkowo próbowali uprawiać chińskie odmiany hybrydowe, ale nie odnieśli większych sukcesów. Zastąpili je zatem lokalną herbatą Assamica. I rozwija się w wyjątkowych warunkach, jakie tam panują. Oprócz dobrej gleby i idealnych warunków świetlnych, przyczyniają się do tego monsuny, chłodne poranki i mgliste noce.
W Assam herbata jest nadal zbierana głównie ręcznie. Dzięki temu pracownicy mogą dotrzeć do mniej dostępnych części plantacji i zbierać tylko odpowiednie liście. Kiedy już nieco zwiędną, wrzuca się je na stojaki i pozostawia do naturalnej fermentacji, podczas której zielona herbata "przekształca się" w czarną. Następnie należy je wysuszyć, posortować i zapakować.
A kiedy mówi się Masala Chai, myśli się o absolutnym klasyku - czarnej herbacie z mieszanką przypraw, której receptura pochodzi z Indii i która należy do skarbów starożytnej Ajurwedy. Starożytny przepis ewoluował i zmieniał się przez tysiące lat, obejmując niezliczone wariacje. Według legendy, po raz pierwszy została ona opracowana na dworze królewskim około 9000 lat temu. Jednak o tym, który to był sąd, informacje są różne. Niektórzy twierdzą, że musiało to być w Indiach, inni, że w Tajlandii. Tak czy inaczej, mieszanka ta została stworzona jako ajurwedyjski napój oczyszczający i ożywiający jej konsumentów.
Pierwotnie przygotowywano ją tylko z wielu przypraw, dlatego była bezkofeinowa. Liście herbaty zostały wprowadzone w pierwszej połowie XIX wieku przez brytyjskich kolonizatorów Indii. Mieszkańcy nie zaakceptowali jednak tej zmiany, gdyż Masala Chai z herbatą była dla nich zbyt droga. Dopiero na początku XX wieku Indyjskie Stowarzyszenie Herbaty (Indian Tea Association), będące własnością brytyjską, skupiło się na promowaniu herbaty indyjskiej w Indiach. Sprzedawcy zaczęli dodawać mleko i cukier do Masala Chai z liśćmi herbaty - dzięki temu ich napoje pozostały smaczne, a jednocześnie zmniejszył się koszt przygotowania jednej filiżanki.
Masala Chai można dziś spotkać na indyjskich targowiskach, w pociągach (gdzie sprzedawane są przez chai wallahów), ale także w domach Hindusów.
Ważną rolę w herbacie Masala Chai Sekrety Indii odgrywa imbir, kłącze rośliny o charakterystycznym aromatycznym smaku, słodkim i pikantnym. Imbir jest bardzo popularnym składnikiem przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej, jest również ceniony w medycynie ludowej. Zawiera olejek z substancjami aromatycznymi, takimi jak zingiberen i bisabolen, a ostry smak zawdzięcza gingerolowi.
Innym ważnym składnikiem jest anyż gwiazdkowaty, czasami nazywany chińskim anyżem, który jest zbierany z drzewa anyżu gwiazdkowatego. Jest to drzewo występujące głównie w południowo-wschodniej Azji i na Pacyfiku. Anyż ma słodki, lekko pikantny smak i zawiera anetol, ciekawy związek, który jest 13 razy słodszy od cukru. Podobnie jak imbir, anyż jest również szeroko stosowany w celu wspierania naturalnych procesów organizmu i jest wykorzystywany do produkcji leku przeciwwirusowego Tamiflu.
Pomarańczy nie trzeba przedstawiać. Owoce drzewa pomarańczowego są dobrze znane ludziom na całym świecie. Obecnie drzewa pomarańczowe uprawia się prawie wszędzie w strefie subtropikalnej. Pomarańcze są szczególnie bogate w witaminę C, a ich skórki zawierają pektyny i olejki eteryczne. To właśnie one nadają herbacie Masala Chai Sekrety Indii jej wspaniały aromat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
Parzyć przez 3-5 minut (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

EARL GREY - KWIAT NIEBIAŃSKI – czarna herbata
