

ŁOPIAN LIŚĆ (Arctium lappa) - zioło
Natura jest po prostu potężną czarodziejką. Nawet tak pozornie zwyczajna roślina może zawierać tak wiele zdrowotnych substancji. Łopian jest znany nie tylko ze swojego smacznego korzenia, ale także z pięknych liści. Zioło, które szczególnie unikają właściciele długowłosych psich pupili podczas wędrówek na łonie natury, od niepamiętnych czasów było poszukiwane przez babcie i z niespotykaną dotąd siłą powraca do podświadomości współczesnego przyrodolecznictwa.
Skład
Łopian liść 100%Napar i smak zioła
Zielono-złoty napar ma przyjemną ziołową nutę i oferuje słodko-gorzką grę smaków.
Pochodzenie zioła
Łopian, czyli Articum lappa, to dwuletnie zioło rosnące dziko wzdłuż poboczy dróg i w zaroślach w całej strefie umiarkowanej. W wyjątkowych przypadkach osiąga nawet do trzech metrów wysokości, a przy ziemi tworzą ją ogromne liście, które mogą mieć nawet pół metra długości i czterdzieści centymetrów szerokości. Suche owocniki wyposażone są w haczyki i często zaczepiają się o zwierzęce futro lub odzież.
Dla celów medycyny naturalnej wybierane są tylko rośliny z ekologicznie czystych miejsc. W Japonii, na przykład, jest nawet celowo uprawiana, ponieważ jej ogonki liściowe i korzenie są uważane za wielki przysmak w krajach azjatyckich. Jednak nie tylko w gastronomii liście łopianu są od dawna lekceważone ze względu na swój gorzki smak. Występuje to jednak tylko u roślin, które są już zbyt stare. Jeśli zbierze się młode pędy lub liście w pierwszym roku wzrostu, można łatwo uniknąć nieprzyjemnego posmaku i są one doskonałe na przykład w wiosennych sałatkach.
Suszone liście mają szerokie zastosowanie, zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Chociaż herbata z kiełków nie jest tak dobrze znana jak herbata korzenna, skład pożytecznych substancji w organizmie jest podobny. Doskonałe jest również przetwarzanie w tonik za pomocą alkoholu kosmetycznego. Tak przygotowane rozwiązanie to między innymi skuteczna broń w walce z trądzikiem i innymi dolegliwościami skórnymi. Z liści łopianu można również łatwo przygotować lecznicze obkłady.
Mniej znane zastosowanie ma jako przyprawa pod mięso lub do zup i sosów. Często miesza się go z mniszkiem lekarskim, a do herbaty chętnie dodaje się miętę lub miód. Jak to często bywa w przypadku naparów ziołowych, nie jest to do końca uczta dla naszych kubków smakowych, ale korzyści zdrowotne zdecydowanie przeważają nad tą nieistotną wadą.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zioło należy zalać wrzącą wodą o temperaturze 100 °C w proporcji 2 łyżeczki na 250 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
Parzyć przez 15 minut (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KORZEŃ ŁOPIANU (Arctium lappa) - zioło

PODBIAŁ POSPOLITY KWIAT BIO (TUSSILAGO FANFARA) - zioło
