

LIŚCIE POKRZYWY - zioło
Większości z nas przeszkadza . Z wyjątkiem tych, którzy odkryli jej moc. Pokrzywa rośnie niemal wszędzie. W ogrodach, przy drogach, na polach i w lasach. Prawdopodobnie dlatego, żeby stale nam przypominać, jak delikatną rzeczą jest zdrowie. Kto go ma, nie przejmuje się tym. Kto go nie ma, nie myśli o niczym innym. Więc pokrzywo, dziękujemy ci za twoją siłę do walki o nasze samopoczucie. I wznosimy toast na długie lata!
Skład
Pokrzywa 100%Napar i smak zioła
Herbata z pokrzywy smakuje ... naturalnie. Jest przyjemna, bez cierpkości, goryczy lub wyraźnych trawiastych tonów. Napar ma kolor żółty do brązowego.
Pochodzenie zioła
Pokrzywa zwyczajna rośnie na północnej półkuli, "udało się" ją także wyhodować w Ameryce Południowej. To wieloletnie zioło dorasta do 50-150 cm. Liście są jajowate z brzegu grubo piłkowane, kwitnie niepozornie zielonymi kwiatami. Rozprzestrzenia się za pomocą kłącza. Oczywiście pokrzywa charakterystyczna jest swoim parzącymi liśćmi.
Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami, zawierającymi kwas mrówkowy. Kontakt z pokrzywą dla naszej skóry kończy się uczuciem pieczenia, swędzenia i bólem.
Uzdrowiciele ludowi przypisują pokrzywie znaczące skutki dla zdrowia. Pokrzywa powinna być zbierana od wczesnej wiosny do końca maja, kiedy zawiera najwięcej wartościowych substancji. Suszona w cieniu, ale nie za długo, aby zachowała oryginalny zielony kolor.
Z pokrzywy można również wyprodukować olej, wycisnąć sok lub przygotować nalewkę. Wszystkie te formy pomagają zwalczać nieprzyjemne choroby i trudności. Mniej znane jest zastosowanie pokrzywy w kuchni lub do produkcji tekstyliów.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Koprzywę zalać wrzątkiem 100 °C, 2 łyżeczki na 250 ml.
- Przykryć i gotować kolejnych 5 minut.
- Do herbaty w imbryku dodać 2 łyżeczki więcej.
- Scedzić, popijać ciepły napój 2 razy dziennie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
