

CYTRYNOWA TRAWA - zioło
Być może ma ją wasz sąsiad w ogrodzie, może już ją jedliście w restauracji. Cytrynowa trawa ma szeroki zakres zastosowań oraz szeroką gamę efektów zdrowotnych. Ostatnie badania naukowe pokazują również, że pomaga ona w leczeniu chorób cywilizacyjnych. I oczywiście nie możemy zapominać, że ma odświeżający aromat i smak przypominający cytrynę.
Skład
Cytrynowa trawa 100%Napar i smak herbaty
Po zalaniu ciepłą wodą Cytrynowa trawa daje bardzo jasny, żółtawy napar. Jej zapach w pełni odpowiada nazwie - jest delikatnie cytrynowy, lekko pikantny.
Cytrynowa trawa doskonale pasuje do gorących i mrożonych herbat i posiłków. Doskonałe jest połączenie jej z czosnkiem, szalotką i pieprzem.
Pochodzenie herbaty
Cytrynową trawę można znaleźć pod nazwą palczatka cytronelowa, palczatka cytrynowa lemongrass, sereh lub Heong Man. Botanicznie chodzi o palczatkę cytrynową (Cymbopogon citratus), tropikalną wieloletnią trawę z rodziny wiechlinowatych. Występuje naturalnie w ciepłym klimacie Azji i Afryki, znane jest również jej stosowanie przez tubylców w Ameryce Północnej i Środkowej. Ponieważ nie jest to wytrzymałe zioło, możemy ją w naszych szerokościach geograficznych uprawiać tylko jako przenośną roślinę. W zimie należy ją przenieść do środowiska wewnętrznego.
Zioło tworzy efektowne gęste kępy długich, lancetowatych, trzcinowatych liści. Może dorastać do 150 cm. Wszystkie jej części mają cytrynowy zapach. Zawierają one olejki cytral, limonen, linalool, geraniol i nerol, które mocno pachną. Dzięki flawonoidom cytrynowa trawa należy do jednych z najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.
Dla celów kulinarnych i leczniczych używane są liście. Po wycięciu są one delikatnie suszone, by nie straciły swojego cennego aromatu.
Trawa cytrynowa nie zawiera żadnych dodatkowych środków aromatycznych ani barwników.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Cytrynową trawę zalać wodą w temperaturze 100 °C w pomiarze 1-2 łyżeczki na 200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 2 łyżeczki więcej.
- Okres ekstrakcji wynosi 10 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HIBISKUS KWIAT - karkade

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
