

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
Skromne zioło, które można znaleźć nawet na rumowisku, ukrywa w sobie wielką moc. Wiedzą o nim babcie, ale również przemysł farmaceutyczny. Pachnące kwiaty rumianku są wykorzystywane od wieków do herbaty, kąpieli, okładów i przy płukaniu lub w formie maści. Zna go każdy, kto kiedykolwiek zmagał się z przeziębieniem lub problemami trawiennymi.
Skład
Rumianek 100%Napar i smak zioła
Smak rumianku nie jest łatwy do opisania. Po prostu jest rumiankowy. Nieznaczna gorycz do niego należy, ale z drugiej strony jest delikatnie aromatyczny. Napar jest blady, żółto-zielonego koloru o charakterystycznym ziołowym smaku.
Pochodzenie zioła
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L) można go znaleźć w całej Europie, ale także w Azji, Australii i Ameryce Północnej. Jest to nie do pomyślenia, byście się z nim jeszcze nie spotkali. Żółtobiała jednoroczna roślina dziko rośnie na polach, przydrożach i siedliskach ruderalnych.
Jeśli mowa o rumianku to trzeba powiedzieć, że jest to jedna z najważniejszych roślin leczniczych, które stosowali już starożytni Egipcjanie. Podobno uważali go za kwiat boga słońca. Rumianek był polecany przez greckiego lekarza Dioscoridem, pojawia się w indyjskiej Ajurwedzie i starych angielskich encyklopediach. Rumianek pospolity poznamy przez zebrane w koszyczek białe liście i żółty kwiatostan. Zazwyczaj rośnie 20-50 cm, jego łodyga jest w pozycji wyprostowanej i silnie rozgałęziona. Jeśli chcemy mieć pewność, że rzeczywiście chodzi o rumianek leczniczy, to wystarczy między palce rozdzielić go do dwóch połówek. Jeśli jest pusty, trafiliśmy na rumianek pospolity.
Koszyczki kwiatowe rumianku zbierane są od maja do września, podczas suchych dni. Należy wybierać te kwiaty, które w pełni się rozwinęły, ale jeszcze nie skierowały swoich białych płatków w dół. Szypułka nie powinna być dłuższa niż 2 cm. Suszenie odbywa się w cieniu, temperatura nie powinna przekraczać 40 ⁰C. Podczas procesu suszenia, nie zaleca się zioła obracać, ponieważ jest bardzo kruche.
Rumianek zyskał wiele potocznych, ludowych nazw - Kamelka, Kamila, Marunka, Rumianek apteczny, Rumień lub słońce. Przechowywać go należy w suchym i ciemnym miejscu.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Rumianek najpierw zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 250 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 - 2 łyżeczki więcej.
- Okres ekstrakcji wynosi 15 minut (z przykryciem), a następnie odcedzić.
- Zalecana dawka to 3 filiżanki dziennie. Pić po posiłku.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata

KWIAT LIPY
