

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata
Znasz ją, może jako rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Ale zwykle nazywamy ją Melisa i jej pachnące kawałki wkładamy do gorących i zimnych napojów. W nich jest ukryta siła, którą zna wiele zielarek. Dobrze ususzone liście melisy po pierwsze świetnie smakują, po drugie odświeżają ciało i umysł. W końcu, po trzecie, można ją pić od rana do wieczora, przez 7 dni w tygodniu. Czy małe dziecko, czy starsze lub przyszłe matki, po prostu wszyscy.
Skład
Melisa 100%Napar i smak herbaty
Melisa napar ma jasny, żółto-zielony kolor i bardzo przyjemny, ziołowy, cytrynowy smak i aromat. Jest doskonała w upalne dni jako mrożona herbata, ale także, gdy trzeba rozgrzać ciało. Można osłodzić miodem lub cukrem brązowym.
Pochodzenie herbaty
Melisa (Melissa officinalis) jest popularną rośliną leczniczą z rodziny mięty. To wieloletnia roślina rosnąca do 70-150 cm, która można zobaczyć na nasłonecznionych obszarach pól i ogrodów. Występuje naturalnie we wschodniej części Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej i Europie Środkowej. Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce.
Liście melisy są zbierane w czerwcu i lipcu (przed kwitnięciem), korzystnie około południa, w chłodniejszych dniach. Za tą zasadą nie stoi żaden zabobon lub legenda, ale stuletnie doświadczenia zielarzy - w tym czasie liście zawierają najwięcej olejów leczniczych tj. olej cytrynowy, geraniol i citronelan. Liście Melisy powinny być powolnie wysuszane i przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Jednak z melisą jak większością roślin leczniczych, wiąże się wiele przesądów. Jak na przykład twierdzenie, że spożywanie naparu przedłuża życie. Książę Llevellyn Glaramorganu pił herbatę z melisy podobno codziennie i żył 108 lat. Starożytni Grecy, którzy przypisali roślinie nazwę Melissa (po grecku pszczoła), wierzyli, że gałązka melisy przyciąga do pustego ula nowe pszczoły. Innym razem twierdzono, że melisa łagodzi i leczy łysienie, rany po ugryzieniu przez wściekłego psa, a kobietom, które włożą ją do amuletu, przynosi miłość.
Melisa jest popularna nie tylko dzięki mitom i legendom, ale dla jej efektów leczniczych. Napar i inne przetwory z liści melisy można stosować w stanach pobudzenia nerwowego, rozdrażnienia, stresu, zespole przewlekłego zmęczenia, stanach lękowych i nerwicach. Ponadto melisa przynosi ukojenie w bólach głowy, także tych migrenowych. Może być stosowana również przy nerwicy serca, w stanach depresyjnych i melancholii. Pomaga także przy problemach z zasypianiem. Herbatę z melisy można faktycznie pić codziennie przez dłuższy okres.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Herbatę ziołową zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 2 łyżeczka na 0,5 litra.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżkę więcej.
- Czas ekstrakcji 10 minut (pod przykryciem) a następnie odcedzić.
- Można dodać cytrynę i pić cieplą lub zimną.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LIŚCIE POKRZYWY - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
