

SZAŁWIA LIŚCIE (Salvia officinalis) - zioło
Nazwa pochodzi z łaciny, umiejętności daje jej natura. Salvare oznacza leczyć i szałwia o tym dobrze wie. Już od średniowiecza wykorzystywana jest jako środek na niestrawność, zaburzenia jelitowe, choroby dróg oddechowych, bezsenność, stres i nadmierne pocenie się. Od czasu do czasu każdy korzysta z jej pomocy.
Skład
Liście szałwii 100%Napar i smak zioła
Suszona szałwia ma bardziej wyrazisty smak niż świeża. To oczywiście odzwierciedla się w naparze jasno żółto-zielonego koloru. Zapach jest bardzo silny, ściągający i ziołowy. Smak jest ostry, gorzki na końcu.
Pochodzenie zioła
Ten półkrzew pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego i jest znany nie tylko jako fundament medycyny ludowej. Jej liście są często wykorzystywane w kuchni jako orientalna przyprawa. Szałwia (Salvia) to ziele rosnące zwykle do 40-70 cm wysokości. Liście pojedyncze, ogonkowe, zwykle owłosione o szaro-białym kolorze. Występuje we wschodniej części Morza Śródziemnego, we Francji, Włoszech i Hiszpanii. W Czechach ogrodnicy ją często uprawiają w doniczkach lub w glebie. Szałwia wymaga lekkiej, wapiennej gleby. Dobrze rozwija się w ciepłych, chronionych siedliskach.
Szałwia występuje w wielu gatunkach - niektóre przewyższają inne zdolnościami leczniczymi, inne są uprawiane jako roślina ozdobna. Obecnie opisanych jest 800-1100 gatunków.
Historia stosowania szałwii jest naprawdę długa. Pisemne wzmianki o szałwii można znaleźć już w średniowieczu. Do północnej Europy szałwię podobno przynieśli benedyktyni, którzy ją za jej uzdrawiające efekty szczególnie cenili.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Szałwię zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka (1 g) na 200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 do 2 łyżeczkek więcej.
- 5-10min zaparzać a potem odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

KWIAT LIPY
