

MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)
50 % mentolu, 10 % mentonu, potem jeszcze jakieś taniny, flawonoidy itd. Mięta pieprzowa nie jest uboga w substancje aromatyczne. Dzięki nim może dokonać wiele. Uwolni ciało od wzdęć, rozwiąże problem dolegliwości żołądkowych, uspokoi narządy wewnętrzne i ostudzi. Można ją dodać do jedzenia, pić napary z niej przyrządzone albo wykąpać się w miętowym wywarze. Polecamy wszystko!
Skład
Liście mięty 100%Napar i smak zioła
Mięta ma jasnożółty napar, który pachnie oraz smakuje mentolem i miętą pieprzową. Napar nie jest gorzki i cierpki, za to przyjemnie odświeża i chłodzi.
Pochodzenie zioła
Liście mięty pieprzowej (Mentha piperita) zbiera się przez całe lato. Roślinę, która rośnie raczej w Europie Zachodniej, nie znajdziemy w naszym regionie w środowisku naturalnym. Nadaliśmy jej za to parę własnych nazw, jak na przykład balsam, miętkiew czy miętkiewa.
Mięta osiąga wysokość 50-80 centymetrów, łodygi są proste, czworoboczne i włochate, liście są owalne. Mięta pieprzowa kwitnie od lipca do października jasnofioletowymi kwiatami.
Nać ucina się tuż przed kwiatem, robi się to dwa razy do roku, najlepiej około południa, kiedy ma w sobie najwięcej olejków eterycznych. Suszy się ją ostrożnie, w cieniu, w temperaturze nieprzekraczającej 35 ⁰C. Wysuszoną roślinę trzeba przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Wokół mięty i jej zastosowań krążyć wiele legend i mitów. Możemy ją spotkać podczas obrzędów weselnych, w domach, do których chce się przywołać miłość oraz w spiżarniach, gdzie odpędza myszy. Żaden europejski konsument nie uniknie kontaktu z nią – mięta jest zawarta w składzie past do zębów, gum do żucia, płynów do płukania ust, żeli do masażu i słodyczach. Stosuje się ją również do produkcji napojów oraz marynowania mięsa czy przetwarzaniu warzyw.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Wsypać 1-2 małe łyżeczki mięty do filiżanki, zalać 200 ml wody o temperaturze 90 ⁰C.
- Zostawić do zaparzenia w przykrytej filiżance minimalnie na 8-10 minut.
- Przecedzić i pić kilka razy dziennie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MIĘTA NANA (Mentha spicata)

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata
