

JIAOGULAN - zioło nieśmiertelności
Ludzkość zna Jiaogulan może od 600 lat. I to pasuje dla ziela nieśmiertelności. Botanicznie chodzi o żeń-szeń pięciu liści , w medycynie ludowej bardzo popularny pod względem zdolności wspomagania układu odpornościowego i zapobiegania większości dolegliwości. W Chinach podobno stwierdzili, że ludność, która używa go regularnie, ma najwięcej stulatków na świecie. Czy dołączysz się do tej grupy?
Skład
Jiaogulan - zioło nieśmiertelności 100%Napar
Napar z tej nadzwyczajnego zioła ma jasny zielonkawo-żółty kolor. Napar jest słodkawy. Jest również wyposażony lekko trawiastą świeżością. Cierpkość jest znikoma.
Pochodzenie
Jiaogulan pochodzi z gór południowych Chin, ale stopniowo rozszerzył się do Tajlandii i Japonii. Nazwa botaniczna pnącza z rodziny dyniowatych jest Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), można znaleźć ją także jako południowy żeń-szeń, xianxao (Chiny) lub amazachuru (Japonia). Jest wytrzymały i wiele czeskich ogrodników uprawia go w doniczkach. O skutkach tego sposobu uprawy ziół, nie można powiedzieć, żeby były idealne. Zupełnie różne warunki klimatyczne, skład gleby, intensywność światła słonecznego zmienia smak i skład chemiczny materiału roślinnego.
Aby mieć gotowy napar z Jiaogulan zbiera się liście, łodygi i ogonki. Bez dodawania żadnych substancji chemicznych delikatnie suszy się zioła. Taką "herbatę" należy przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Ważne jest, aby była w suchym, ciemnym pomieszczeniu bez dostępu powietrza. Podobnie jak inne suszone roślinne materiały i Jiaogulan szybko absorbuje zapachy z otoczenia.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zioło zalać wodą o temperaturze 90°C, w stosunku 1 kulka na 250 ml wody.
2. Do przygotowania zioła w imbirku dodać 1 kulkę więcej.
3. Czas ekstrakcji wynosi około 3-5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GINKGO LIŚCIE - zioło

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
