Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN KAMAIRICHA BIO - zielona herbata

Kod: 1473

Listki herbaty z patelni? W przypadku wyjątkowej zielonej herbaty kamairicha zdecydowanie tak. Zagłębiając się w temat, użycie ciężkiej, żelaznej patelni w procesie produkcji jest tutaj alfą i omegą. Tak zwana „metoda chińska” lub inaczej, prażenie listków przy użyciu suchego ciepła jest dziś na terenie Japonii bardzo rzadko stosowana. A sama kamairicha to prawdziwy rarytas - niektóre źródła podają, że stanowi tylko jeden procent całej japońskiej produkcji.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
214,2 zł /250 g 85,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Miyazaki
Smak
Smak:
Dymny, Orzeźwiający
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata Japan Kamairicha 100%

Napar i smak herbaty 

Zielona herbata Japan Kamairicha o jakości BIO zachwyca lekko palonym smakiem z nutką świeżości.

Pochodzenie herbaty

Pochodzenie tej prastarej techniki prażenia liści na specjalnej patelni sięga aż do epoki dynastii Ming. W tym okresie Japończycy podpatrzyli ją u chińskich mistrzów produkcji herbaty a specyficzny smak i aromat tworzonych w ten sposób herbat oczarowała ich.

Obecnie z wytwarzanej tą metodą herbaty słynie prefektura Miyazaki. Dużym uznaniem cieszy się również herbata pochodząca z prefektury Shizuoka na wyspie Honsiu, nazywanej japońską riwierą i właśnie tutaj znajdziemy jednych z najznakomitszych producentów prażonej herbaty.

Ze względu na wymagania, jakie narzuca ten proces i niestety często występujące u plantatorów poparzenia w wyniku kontaktu z rozgrzaną patelnią w ciągu stuleci w kraju wschodzącego słońca odstąpiono od tej metody na rzecz obróbki liści za pomocą pary wodnej, nawet pomimo zmechanizowania niektórych procesów.

Obecnie metoda ta jest bardzo rzadko stosowana i wyłącznie w wybranych lokalizacjach. Oprócz celów edukacyjnych i wykorzystywania jej podczas mistrzostw w dziedzinie herbaty spotkacie się z nią tylko u mocno ograniczonej liczby producentów. Najczęściej chodzi o rodzinne plantacje, które w ten sposób kultywują swoją tradycję.

Po zebraniu listki pozostawia się przez chwilkę leżakować. Kamu, czyli inaczej ogromną żelazną patelnię rozgrzewa się i układa na niej listki. Podczas ciągłego potrząsania i przemieszywania listki są powoli prażone. Zwraca się szczególną uwagę na to, aby podczas prażenia listki zachowały właściwy kolor i wygląd. Następnie starannie selekcjonuje się listki najwyższej jakości i formuje się je w typowe igiełki ze skręconymi końcami. Wcześniej procedura opierała się na pracy ręcznej, ale pomimo powszechnego obecnie wspomagania maszynowego, główny nacisk kładziony jest na wieloletnią praktykę i niemal perfekcjonizm herbacianych mistrzów.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temper. 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.

2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.

3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN KUKICHA - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN KUKICHA - zielona herbata

Pod trzcinowym sitowiem u stóp wciąż aktywnego wulkanu, na wyspie z subtropikalnym klimatem. Tak rosną rośliny herbaty, z których powstała ta niekonwencjonalna, wyjątkowo smaczna i zdrowa herbata. Kukicha, to nie są klasyczne liści herbaty, ale pędy, łodygi i gałązki. Mimo, że początkowo nikt się tego nie spodziewał, dają świeży napar łącząc doskonałą kremową słodycz oraz lekką i przyjemną orzechową gorycz. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
118,2 zł /250 g 47,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021

BIO JOONGJAK PLUS - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BIO JOONGJAK PLUS - zielona herbata

Dlaczego jest Południowokoreański Joongjak tak przyjemny, świeży i pachnący? Unikalne cechy uzyskał dzięki żyznej ziemi wulkanicznej, w którym dorastał, czystej wodzie, która go nawadniała i przyjemnym klimacie, który go otaczał. Korea należy do wieloletnich plantatorów jakościowych herbat, w ostatnich latach jej produkcja ponownie zaliczana jest do poszukiwanych. Jej rolnictwo ekologiczne gra herbacie do karet! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
96,3 zł /250 g 38,5 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
254,0 zł /250 g 101,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 21. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »