Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN KAMAIRICHA BIO - zielona herbata

Kod: 1473

Na liście herbaty z patelnią? W przypadku wyjątkowej zielonej herbaty kamairicha zdecydowanie. Co więcej, alfą i omegą jest tu zastosowanie w produkcji ciężkiej żeliwnej patelni. Tak zwana „metoda chińska” lub smażenie liści na sucho jest dziś bardzo rzadka w Japonii. A sama kamairicha to prawdziwy rarytas – niektóre źródła podają, że stanowi tylko jeden procent całej japońskiej produkcji.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
251,5 zł /250 g 100,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Miyazaki
Smak
Smak:
Świeży, lekki , Lekko prażony
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
600m
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata Japan Kamairicha 100%

Napar i smak herbaty 

Kamairicha BIO zapewnia napar o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Ma bogaty aromat, w którym śmiało można rozpoznać pieczenie na gorącej, żeliwnej patelni. Smak jest orzeźwiający (ale nie cierpki), słodki, orzechowy i prażony. Ta herbata jest świetna do całodziennego popijania.

Pochodzenie herbaty

Prefektura Miyazaki znajduje się na wschodnim wybrzeżu wyspy Kyushu, a Ocean Spokojny obmywa jej brzegi na południu i wschodzie. Nie bez zainteresowania jest fakt, że ponad 10 procent jego powierzchni zajmują parki naturalne, krajobraz bogaty w florę i faunę. A okoliczni mieszkańcy są z tego odpowiednio dumni.

Jeśli chodzi o drzewa herbaciane, to na plantacjach w Myiazaki rozwijają się one bardzo dobrze dzięki ciepłemu klimatowi i dużej ilości słońca. Na dużych, stosunkowo płaskich ogrodyach herbacianych zbiór może być cztery razy w roku, od kwietnia do września. Oczywiście korzystne są również żyzne gleby i częste opady deszczu. Obszar, z którego pochodzi ta herbata, znajduje się na wysokości 600 metrów i jest uprawiana ekologicznie. Krzewy nie są nawożone ani traktowane produktami przemysłowymi, a zbiór i przetwarzanie herbaty prowadzone są z myślą o środowisku naturalnym.

Równie interesujące jak środowisko, z którego pochodzi ta rzadka herbata, jest również sposób jej produkcji. To właśnie sprawia, że smakuje tak mało "japońsko" i tak atrakcyjnie. Japońska tradycja polega na tym, że po zebraniu liście herbaty krótko więdną, a następnie są kilkakrotnie parzone. Kamairicha jednak była prażona zamiast gotowana na parze.

Podobnie jak w Chinach, japońscy robotnicy wsypywali zebraną herbatę do gorących żelaznych patelni i prażyli ją w temperaturze około 300 ⁰C, ciągle mieszając. To powstrzymało enzymy przed utlenianiem, wysuszyło liście i uformowało je w cienkie igły przypominające japońskie zakrzywione koraliki magatama. Sami Japończycy nazywają tak wyprodukowaną herbatę "chińską zieloną herbatą", ponieważ została ona przetworzona zgodnie z chińskim procesem.

Herbatę Kamairicha BIO można przygotować w zwykły sposób, ale polecamy również wypróbowanie tzw. grandpa style (który, nawiasem mówiąc, jest sposobem picia herbaty przez większość mieszkańców Chin): należy wsypać wymaganą ilość liści herbaty do dużego kubka lub ewentualnie termosu, zalać je gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia jak zwykle. Gdy wypijecie herbatę, zalejcie liście wodą jeszcze raz... i jeszcze raz i jeszcze. Nie potrzebujecie sitka, żadnych przyborów. A możecie cieszyć się swoim ulubionym napojem przez cały dzień.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temper. 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.

2. Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.

3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN TAMARYOKUCHA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN TAMARYOKUCHA - zielona herbata

Delikatna japońska specjalność, którą dostarczamy, zachwyci cię natychmiast po rozpakowaniu torebki. Drobne listki przesypią się na twoją dłoń i odurzą cię cytrusowym zapachem i aksamitną słodyczą. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
227,7 zł /250 g 91,1 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023

JAPAN SHIZUOKA GABALONG BIO - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SHIZUOKA GABALONG BIO - zielona herbata

Zróżnicowany świat zielonych herbat z krainy wschodzącego słońca wciąż może zaskakiwać. Skosztujcie napoju, w którym doskonale łączy się tradycyjne mistrzostwo w produkcji najlepszych liści herbaty i rygorystyczne podejście naukowe. Japońska Gabalong krótko mówiąc, dobrze zrobi  ciału i duszy, a także zadowoli kubki smakowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
254,2 zł /250 g 101,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023

JAPAN HOUJICHA BIO – zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN HOUJICHA BIO – zielona herbata

Nie, nie pomyliliśmy się. Chociaż na obrazku tego nie widać, houjicha jestnaprawdę zieloną herbatą. I to nie lada jaką. Wyjątkowa, zaskakująca, łagodna,... Można tak bez końca wyliczać, jednak najlepiej będzie się o tym samemuprzekonać. Houjicha rośnie w doskonałej symbiozie z cudowną przyrodą, dlategostanowi magiczne połączenie tradycyjnego japońskiego herbacianego mistrzostwa zkompletnie nietradycyjnym postępowaniem w trakcie przetwarzania. Jednak końcowyrezultat jest… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
92,8 zł /250 g 37,1 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 4. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »