

JAPAN KAMAIRICHA BIO - zielona herbata
Na liście herbaty z patelnią? W przypadku wyjątkowej zielonej herbaty kamairicha zdecydowanie. Co więcej, alfą i omegą jest tu zastosowanie w produkcji ciężkiej żeliwnej patelni. Tak zwana „metoda chińska” lub smażenie liści na sucho jest dziś bardzo rzadka w Japonii. A sama kamairicha to prawdziwy rarytas – niektóre źródła podają, że stanowi tylko jeden procent całej japońskiej produkcji.
Skład
Zielona herbata Japan Kamairicha 100%Napar i smak herbaty
Kamairicha BIO zapewnia napar o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Ma bogaty aromat, w którym śmiało można rozpoznać pieczenie na gorącej, żeliwnej patelni. Smak jest orzeźwiający (ale nie cierpki), słodki, orzechowy i prażony. Ta herbata jest świetna do całodziennego popijania.
Pochodzenie herbaty
Prefektura Miyazaki znajduje się na wschodnim wybrzeżu wyspy Kyushu, a Ocean Spokojny obmywa jej brzegi na południu i wschodzie. Nie bez zainteresowania jest fakt, że ponad 10 procent jego powierzchni zajmują parki naturalne, krajobraz bogaty w florę i faunę. A okoliczni mieszkańcy są z tego odpowiednio dumni.
Jeśli chodzi o drzewa herbaciane, to na plantacjach w Myiazaki rozwijają się one bardzo dobrze dzięki ciepłemu klimatowi i dużej ilości słońca. Na dużych, stosunkowo płaskich ogrodyach herbacianych zbiór może być cztery razy w roku, od kwietnia do września. Oczywiście korzystne są również żyzne gleby i częste opady deszczu. Obszar, z którego pochodzi ta herbata, znajduje się na wysokości 600 metrów i jest uprawiana ekologicznie. Krzewy nie są nawożone ani traktowane produktami przemysłowymi, a zbiór i przetwarzanie herbaty prowadzone są z myślą o środowisku naturalnym.
Równie interesujące jak środowisko, z którego pochodzi ta rzadka herbata, jest również sposób jej produkcji. To właśnie sprawia, że smakuje tak mało "japońsko" i tak atrakcyjnie. Japońska tradycja polega na tym, że po zebraniu liście herbaty krótko więdną, a następnie są kilkakrotnie parzone. Kamairicha jednak była prażona zamiast gotowana na parze.
Podobnie jak w Chinach, japońscy robotnicy wsypywali zebraną herbatę do gorących żelaznych patelni i prażyli ją w temperaturze około 300 ⁰C, ciągle mieszając. To powstrzymało enzymy przed utlenianiem, wysuszyło liście i uformowało je w cienkie igły przypominające japońskie zakrzywione koraliki magatama. Sami Japończycy nazywają tak wyprodukowaną herbatę "chińską zieloną herbatą", ponieważ została ona przetworzona zgodnie z chińskim procesem.
Herbatę Kamairicha BIO można przygotować w zwykły sposób, ale polecamy również wypróbowanie tzw. grandpa style (który, nawiasem mówiąc, jest sposobem picia herbaty przez większość mieszkańców Chin): należy wsypać wymaganą ilość liści herbaty do dużego kubka lub ewentualnie termosu, zalać je gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia jak zwykle. Gdy wypijecie herbatę, zalejcie liście wodą jeszcze raz... i jeszcze raz i jeszcze. Nie potrzebujecie sitka, żadnych przyborów. A możecie cieszyć się swoim ulubionym napojem przez cały dzień.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temper. 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN TAMARYOKUCHA - zielona herbata

JAPAN SHIZUOKA GABALONG BIO - zielona herbata
