

JAPAN KAMAIRICHA BIO - zielona herbata
Listki herbaty z patelni? W przypadku wyjątkowej zielonej herbaty kamairicha zdecydowanie tak. Zagłębiając się w temat, użycie ciężkiej, żelaznej patelni w procesie produkcji jest tutaj alfą i omegą. Tak zwana „metoda chińska” lub inaczej, prażenie listków przy użyciu suchego ciepła jest dziś na terenie Japonii bardzo rzadko stosowana. A sama kamairicha to prawdziwy rarytas - niektóre źródła podają, że stanowi tylko jeden procent całej japońskiej produkcji.
Skład
Zielona herbata Japan Kamairicha 100%Napar i smak herbaty
Zielona herbata Japan Kamairicha o jakości BIO zachwyca lekko palonym smakiem z nutką świeżości.
Pochodzenie herbaty
Pochodzenie tej prastarej techniki prażenia liści na specjalnej patelni sięga aż do epoki dynastii Ming. W tym okresie Japończycy podpatrzyli ją u chińskich mistrzów produkcji herbaty a specyficzny smak i aromat tworzonych w ten sposób herbat oczarowała ich.
Obecnie z wytwarzanej tą metodą herbaty słynie prefektura Miyazaki. Dużym uznaniem cieszy się również herbata pochodząca z prefektury Shizuoka na wyspie Honsiu, nazywanej japońską riwierą i właśnie tutaj znajdziemy jednych z najznakomitszych producentów prażonej herbaty.
Ze względu na wymagania, jakie narzuca ten proces i niestety często występujące u plantatorów poparzenia w wyniku kontaktu z rozgrzaną patelnią w ciągu stuleci w kraju wschodzącego słońca odstąpiono od tej metody na rzecz obróbki liści za pomocą pary wodnej, nawet pomimo zmechanizowania niektórych procesów.
Obecnie metoda ta jest bardzo rzadko stosowana i wyłącznie w wybranych lokalizacjach. Oprócz celów edukacyjnych i wykorzystywania jej podczas mistrzostw w dziedzinie herbaty spotkacie się z nią tylko u mocno ograniczonej liczby producentów. Najczęściej chodzi o rodzinne plantacje, które w ten sposób kultywują swoją tradycję.
Po zebraniu listki pozostawia się przez chwilkę leżakować. Kamu, czyli inaczej ogromną żelazną patelnię rozgrzewa się i układa na niej listki. Podczas ciągłego potrząsania i przemieszywania listki są powoli prażone. Zwraca się szczególną uwagę na to, aby podczas prażenia listki zachowały właściwy kolor i wygląd. Następnie starannie selekcjonuje się listki najwyższej jakości i formuje się je w typowe igiełki ze skręconymi końcami. Wcześniej procedura opierała się na pracy ręcznej, ale pomimo powszechnego obecnie wspomagania maszynowego, główny nacisk kładziony jest na wieloletnią praktykę i niemal perfekcjonizm herbacianych mistrzów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temper. 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIO LONG JING XI HU - zielona herbata

JAPAN KUKICHA BIO
